Do góry

Dania główne Przepis na:

Nierozklejające się pierogi ruskie

Nierozklejające się pierogi ruskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 532 Ocena: 10538

Dodano:

Odsłon: 11813

Patent Cioci Krystyny

Składniki

3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę wysypałam na blat ze szczyptą soli, dodałam olej i wmieszałam o dwoma nożami w mąkę- nie brudzą się dłonie. Dodałam gorącą wodę , wmieszałam, dodałam jajo, wymieszałam i zagniotłam ciasto.

    Ciasto można schować pod odwróconą miskę i partiami wałkować w płaty i wykrawać szklanka kółka.
    Można tez uformować wałek pokroić go w "kopytka" i z każdy wałkować na małe placuszki.

  2. Ugotowałam ziemniaki, dodałam do nich twaróg, podsmażoną cebulę sól i pieprz. Całość utłukłam. Farsz nałożyłam na pierożki.

  3. Sposobem na nierozklejające się pierożki- nawet z kapustą jest podwójne lepienie. Najpierw ręczne a potem bardzo szybkie i ładne zlepienie pierogów widelcem.

  4. Najlepiej smakują polane smalcem ze skwarkami.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

basiliana 20 listopada 2018 Czerwona cebulka bardzo ładnie wygląda w farszu, to dobry pomysł żeby ją dodać. Sposób na lepienie też świetny. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 19 listopada 2018 Też znam ten patent z podwójnym lepieniem, tylko ja robię taki warkoczyk, szybciej mi wychodzi niż widelcem ;-D Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 16 listopada 2018 Widelec to bardzo dobry wynalazek. Przydaje się do różnych czynności. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń