Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna pizza w amerykańskim stylu z dużą ilością sera sam raz dla ciebie.
Blacha, miska, Łopata do pizzy lub płaskie narzędzie, Folia spożywcza, deska do krojenia
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 13
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 40
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3634
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1739
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 13
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 40
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3634
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1739
Składniki
Ciasto 1. Do miski wlej zimną wodę i rozpuść w niej drożdże 2. Następnie dodaj całość mąki i wstępnie wymieszaj 3. Dodaj oliwę, sól oraz cukier a następnie wymieszaj składniki aż się połączą i wyjmij ciasto z miski na blat 4. Wyrabiaj ciasto przez około 10 min na blacie Dojrzewanie ciasta 1. Odstaw wyrobioną kulkę ciasta na 30 min zostawiając ją pod przykryciem 2. Podziel blok ciasta na 4 równe części i uformuj z nich kulki 3. Kulki umieść w głębokiej blasze do ciasta i owiń szczelnie blachę plastikową folią spożywczą 4. Blachę z kulkami włóż do lodówki (4 C) na min 24 godziny. Optymalny czas fermentacji dla wysokobiałkowych mąk to 48 godzin Przygotowanie do wypieku 1.Rozgrzej piekarnik do temperatury 250-280 C 2. Wyjmij blachę z kulkami z lodówki i pozwól im się ogrzać do temperatury otoczenia min 90 min przed wypiekiem 3. Przygotuj dodatki 4. Wyjmij jedną kulkę obtocz ją w mące i rozciąganij na podsypanym mąka blacie lub użyj wałka albo miski odwróconej do góry dnem 5. Umieść rozciągnięty placek na obsypanej mąka łopacie do pizzy lub innym płaskim narzędziu które pomoże przełożyć pizzę na blachę 6. Dodaj sos pomidorowy, następnie posyp pizzę serem mozzarella 7.Dodaj dodatki WYPIEK: 1. Otwórz piekarnik i przy pomocy łopaty umieść pizzę na blasze. 2. Piecz przez 6-9 min w trybie termoobieg aż brzegi i ser zaczną brązowieć 3. Wyciągnij pizzę z piekarnika i zostaw na 2 min