Do góry

Dania główne Przepis na:

Nóżki z kurczaka na dziko

Nóżki z kurczaka na dziko

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 856

Dodano:

Odsłon: 4632

Marynowane w jałowcu i rozmarynie. Duszone z dodatkiem grzybów. Pyszne:)

Składniki

  • 3-4 nogi z kurczaka (około 1 kg)
  • 7 ziaren jałowca, 4 ziarna ziela angielskiego, 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego 1, płaska łyżeczka rozmarynu
  • 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego
  • 3 szczypty soli do nóżek
  • 1 ząbek czosnku
  • garść grzybów suszonych
  • 0,5 l wody
  • sól, pieprz do smaku
  • 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki śmietany ukwaszonej 15%
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Nóżki z kurczaka na dziko

Przygotowanie

  1. Nóżki przeciąć na połowę oczyścić z ewentualnych piórek i nadmiaru tłuszczu. Opłukać w zimnej wodzie. Jałowiec, ziele angielskie, kmin i rozmaryn rozgnieść w moździerzu. Mięso nasolić, natrzeć sosem sojowym i obsypać rozkruszonymi ziołami. Pozostawić na 0,5 godz.

  2. Na patelni rozgrzać 2,3 łyżki oleju i smażyć mięso z każdej strony. Przełożyć do gęsiarki lub garnka z grubym dnem podlać gorącą wodą, dodać grzyby i czosnek. Dusić do miękkości mięsa (u mnie 45 minut). Uzupełniać między czasie wodą. Wyciągnąć mięso, rozmieszać skrobię w 1/4 szkl zimnej wody dodać do wywaru. Rozmieszać rózgą doprowadzić do wrzenia następnie dodać śmietanę, przyprawić i ponownie wymieszać. Do gotowego sosu włożyć mięso. Ściągnąć z ognia i podawać. U mnie z kluskami śląskimi ale genialnym dodatkiem będzie kasza jęczmienna.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń