Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marynowane w jałowcu i rozmarynie. Duszone z dodatkiem grzybów. Pyszne:)
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2371
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 18132
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 2080
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2371
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 18132
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 2080
Składniki
Nóżki przeciąć na połowę oczyścić z ewentualnych piórek i nadmiaru tłuszczu. Opłukać w zimnej wodzie. Jałowiec, ziele angielskie, kmin i rozmaryn rozgnieść w moździerzu. Mięso nasolić, natrzeć sosem sojowym i obsypać rozkruszonymi ziołami. Pozostawić na 0,5 godz.
Na patelni rozgrzać 2,3 łyżki oleju i smażyć mięso z każdej strony. Przełożyć do gęsiarki lub garnka z grubym dnem podlać gorącą wodą, dodać grzyby i czosnek. Dusić do miękkości mięsa (u mnie 45 minut). Uzupełniać między czasie wodą. Wyciągnąć mięso, rozmieszać skrobię w 1/4 szkl zimnej wody dodać do wywaru. Rozmieszać rózgą doprowadzić do wrzenia następnie dodać śmietanę, przyprawić i ponownie wymieszać. Do gotowego sosu włożyć mięso. Ściągnąć z ognia i podawać. U mnie z kluskami śląskimi ale genialnym dodatkiem będzie kasza jęczmienna.