Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze i najsmaczniejsze fast foody przygotujesz samodzielnie we własnym domu. Wykonane według tego przepisu nuggetsy z kurczaka mają chrupiącą panierkę, a w środku. są miękkie i soczyste. Przekąska ucieszy szczególnie najmłodszych członków rodziny.
Ciasto Czekoladowa Chmurka to połączenie biszkoptu czekoladowego z czekoladow...
Odsłon: 421
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 38
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 63
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 154
Paszteciki imprezowe. Pysznie smakują na zimno lub podgrzane. Można wykorzyst...
Odsłon: 84
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 108
Ciasto Czekoladowa Chmurka to połączenie biszkoptu czekoladowego z czekoladow...
Odsłon: 421
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 38
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 63
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 154
Paszteciki imprezowe. Pysznie smakują na zimno lub podgrzane. Można wykorzyst...
Odsłon: 84
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 108
Składniki
Umyj mięso, oczyść z kości i tłuszczu i zdejmij skórę. Pokrój mięso na duże kawałki (3-4 cm). Do dużej miski wlej jogurt lub śmietanę, wsyp sproszkowane papryki, czosnek, szczyptę soli i pieprzu a następnie wszystko wymieszaj i włóż mięso. Zawiń miskę folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki, aby mięso się zamarynowało.
Przygotuj 3 miseczki. Do jednej wsyp mąkę, do drugiej wbij i roztrzep widelcem jajka, a do trzeciej wsyp bułkę tartą i rozgniecione lub zmielone płatki kukurydziane. Aby podbić smak i kolor panierki możesz dosypać do ostatniej miseczki łyżeczkę curry lub kurkumy.
Weź głęboką patelnię i rozgrzej na niej olej. Wyjmij kurczaka z lodówki, wkładaj i obtaczaj pojedyncze kawałki mięsa najpierw w mące, później w jajku, a na końcu w bułce z płatkami kukurydzianymi. Tak przygotowane nuggetsy smaż na głębokim oleju na złoty kolor (oleju powinno być na tyle dużo, by mięsne kąski w nim pływały). Podczas smażenia obracaj je za pomocą szczypiec, nie nakłuwaj widelcem, by nie naruszać struktury mięsa. Po usmażeniu wykładaj nuggetsy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Nuggetsy możesz także upiec w piecu. Wystarczy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Nuggetsy podawaj gorące w towarzystwie ketchupu, domowego sosu pomidorowego lub innego dipu. Mięsne kąski możesz także pokroić w paski i dodać do sałatki na bazie lodowej sałaty, pomidorków i prażonych nasion słonecznika.