Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obiad bez mięsa? Bez paniki! Może być smacznie, pożywnie i kolorowo. Pieczone w pysznym, pomidorowym sosie muszle makaronowe nadziewane szpinakiem i ricottą to wegetariańska propozycja obiadu dla całej rodziny. Wypróbuj, a z pewnością jarskie obiady częściej będą gościły na twoim stole.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 37
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 37
Składniki
Ugotuj makaron al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedź i odłóż na bok. W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. W garnku rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć 2 ząbki posiekanego czosnku i wsyp suszone oregano. Po minucie wlej passatę, zmniejsz ogień na średni i gotuj sos przez około 30 minut. Po tym czasie dopraw solą, czarnym pieprzem i cukrem. Odstaw.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kolejne 2 ząbki posiekanego czosnku i chwilę przesmaż. Dorzuć umyty szpinak i przesmażaj, mieszając od czasu do czas, aż liście zmniejszą swoją objętość. Możesz także użyć mrożonego szpinaku. Gdy szpinak będzie gotowy, wyłącz palnik i odstaw patelnię.
W dużej misce wymieszaj przesmażony szpinak, ricottę, połowę startego parmezanu, jajko, posiekane listki bazylii, dopraw solą i pieprzem. Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Na dno ceramicznej lub innej, żaroodpornej foremki (23 × 23 cm) wylej połowę pomidorowego sosu. Napełnij każdą muszlę dużą ilością farszu i układaj (obok siebie) w naczyniu do pieczenia. Na koniec zalej pozostałym sosem, przykryj foremkę folią aluminiową lub pokrywą i piecz przez 25 minut w temperaturze 190°C. Po tym czasie zdejmij folię lub pokrywę, posyp zapiekankę resztą parmezanu i piecz muszle przez kolejne 10 minut. Obiad bez mięsa podawaj na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika.