Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Latem czesto grillujemy, gdyz na grillu mozna przyrzadzac równiez tradycyjne dania. Tym razem byl rumsztyk z owocowo-warzywnymi szaszlykami i gremolata. Obok warzywnych szaszlyków, mozna równiez grillowac gruszki, brzoskwinie, ananasa albo melona - kazdy z tych owoców swietnie sie komponuje z miesem.
Składniki
Poczekac az rumsztyk osiagnie temperature pokojowa i posmarowac mieso oliwa lub olejem ziolowym. Polozyc rumsztyk w calosci na grilla i w zaleznosci od grubosci grillowac ze wszystkich stron przez ok. 25 minut na srednim ogniu. Sprawdzac temperature rdzenia miesa za pomoca termometru do pieczenia. Na stek medium wystarcza 50-54° C , w zaleznosci od tego, czy stek ma byc bardziej krwisty czy bardziej wysmazony temperatura powinna byc nizsza lub wyzsza. Jednoczesnie pokroic chleb na male kawałki i opiec na patelni bez tłuszczu. Na koniec dodac bulke tarta. Gdy mieso osiagnie odpowiednia termerature w srodku, zdjac je z grilla, posolic, inne przyprawy zmiazdzyc w mozdzierzu i wmasowac równiez w mieso. Poczekac chwile, az mieso "wciagnie" przyprawy.
W miedzyczasie przygotowac szaszlyki. Umyc wszystkie skladniki, obrac w razie potrzeby i pokroic na male, w miare takie same kawalki. Nakladac na szpikulce, w zaleznosci od peferencji moga t byc same warzywa lu warzywa z wybranym owocem. Z owoców najlepiej nagaja sie do tego gruszki, ananasy, brzoskwinie lub melon. Posmarowac szaszlyki odrobina oliwy lub oleju ziolowego i grillowac przez ok. 4-5 minut, nastepnie posypac proszkiem chili. Mozna tez grillowac polówki gruszki bez gniazd nasiennych i brzoskwini bez pestki. Na koniec przygotowac gremolate. Umyc i grubo posiekac natke pietruszki. Umyc cytryne i delikatnie obrac skórke, mozliwie bez bialej czesci. Czosnek obrac i pokroic w kostke. Wszystkie przygotowane skladniki ulozyc na desce i posiekac. Dodawac po odrobinie oliwy z oliwek, aby masa uzyskala gladka konsystencje. Gremolata pod zadnym pozorem nie powinna stac sie zbyt tlusta, aby mozna bylo posypac nia mieso. Gremolata bardzo dobrze komponuje sie równiez z gotowanym jajkiem lub ryba.
Rumsztyk pokroić w plastry i posypac okruchami chleba. Podawac z gremolata i szaszlykami warzywnymi.
Do grillowanego miesa, ryb lub warzyw preferuje wlasny, domowy olej ziolowy. W zamknietej butelce przechowuje sie przez kilka tygodni w lodówce, z czasem nabiera nawet lepszego aromatu. Przepis na olej do grilla tutaj: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-domowy-olej-aromatyzowany-do-grilla,173235,konhambos.html