Do góry

Dania główne Przepis na:

Obiad z grilla

Przepis dnia 2020-07-25
Obiad z grilla

Autor:

Przepisów i artykułów: 333 Ocena: 6384

Dodano:

Odsłon: 657

Latem czesto grillujemy, gdyz na grillu mozna przyrzadzac równiez tradycyjne dania. Tym razem byl rumsztyk z owocowo-warzywnymi szaszlykami i gremolata. Obok warzywnych szaszlyków, mozna równiez grillowac gruszki, brzoskwinie, ananasa albo melona - kazdy z tych owoców swietnie sie komponuje z miesem.

Składniki

  • 450 g rumsztyku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • sól morska
  • oliwa z oliwek lub olej ziołowy
  • 1 kromka suchego chleba mieszanego
  • 2 łyżki panko lub bułki tartej
  • SZASZŁYKI WARZYWNO-OWOCOWE:
  • 1 żółta cukinia
  • 1 zielona cukinia
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 10 pimientos
  • 8 brązowych pieczaek
  • 2 czerwone cebule
  • 1 brzoskwinia
  • 1/2 ananasa
  • 1 gruszka
  • szczypta łagodnego proszku chili
  • oliwa z oliwek lub olej ziołowy
  • GREMOLATA:
  • 2 pęczki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Obiad z grilla

Przygotowanie

  1. Poczekac az rumsztyk osiagnie temperature pokojowa i posmarowac mieso oliwa lub olejem ziolowym. Polozyc rumsztyk w calosci na grilla i w zaleznosci od grubosci grillowac ze wszystkich stron przez ok. 25 minut na srednim ogniu. Sprawdzac temperature rdzenia miesa za pomoca termometru do pieczenia. Na stek medium wystarcza 50-54° C , w zaleznosci od tego, czy stek ma byc bardziej krwisty czy bardziej wysmazony temperatura powinna byc nizsza lub wyzsza.
    Jednoczesnie pokroic chleb na male kawałki i opiec na patelni bez tłuszczu. Na koniec dodac bulke tarta.
    Gdy mieso osiagnie odpowiednia termerature w srodku, zdjac je z grilla, posolic, inne przyprawy zmiazdzyc w mozdzierzu i wmasowac równiez w mieso. Poczekac chwile, az mieso "wciagnie" przyprawy.

  2. W miedzyczasie przygotowac szaszlyki. Umyc wszystkie skladniki, obrac w razie potrzeby i pokroic na male, w miare takie same kawalki. Nakladac na szpikulce, w zaleznosci od peferencji moga t byc same warzywa lu warzywa z wybranym owocem. Z owoców najlepiej nagaja sie do tego gruszki, ananasy, brzoskwinie lub melon. Posmarowac szaszlyki odrobina oliwy lub oleju ziolowego i grillowac przez ok. 4-5 minut, nastepnie posypac proszkiem chili.
    Mozna tez grillowac polówki gruszki bez gniazd nasiennych i brzoskwini bez pestki.
    Na koniec przygotowac gremolate. Umyc i grubo posiekac natke pietruszki. Umyc cytryne i delikatnie obrac skórke, mozliwie bez bialej czesci. Czosnek obrac i pokroic w kostke. Wszystkie przygotowane skladniki ulozyc na desce i posiekac. Dodawac po odrobinie oliwy z oliwek, aby masa uzyskala gladka konsystencje. Gremolata pod zadnym pozorem nie powinna stac sie zbyt tlusta, aby mozna bylo posypac nia mieso.
    Gremolata bardzo dobrze komponuje sie równiez z gotowanym jajkiem lub ryba.

  3. Rumsztyk pokroić w plastry i posypac okruchami chleba. Podawac z gremolata i szaszlykami warzywnymi.

  4. Do grillowanego miesa, ryb lub warzyw preferuje wlasny, domowy olej ziolowy. W zamknietej butelce przechowuje sie przez kilka tygodni w lodówce, z czasem nabiera nawet lepszego aromatu.
    Przepis na olej do grilla tutaj:

    https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-domowy-olej-aromatyzowany-do-grilla,173235,konhambos.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń