Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli zastanawiasz się, co z mięsa mielonego możesz przygotować na sycący obiad albo kolację na ciepło – mamy dla ciebie wyjątkowy przepis. To połączenie aromatycznych niewielkich pulpecików z sosem, do którego nie potrzebujesz skomplikowanych składników. Szybki obiad z mięsa mielonego to proste i smaczne rozwiązanie dla całej rodziny. Możesz go podawać z ugotowanymi ziemniakami albo purée z batatów. Doskonale smakuje z fasolką szparagową z masłem i bułką tartą. Dzięki temu zachowasz balans między kremowością a chrupkością.
Szukasz szybkie danie z mięsa mielonego, które jest sycące i przypadnie do gustu każdemu domownikowi? Ten przepis jest strzałem w dziesiątkę! To danie idealne dla zabieganych – nie wymaga długiego przygotowania ani skomplikowanych składników, a mimo to zachwyca domowym smakiem. Aromatyczne klopsiki w gęstym, klasycznym sosie z dodatkiem cebuli, ziół i keczupu zadowolą zarówno dzieci, jak i dorosłych.
Bazą przepisu jest mięso mielone, które możesz wybrać według własnych preferencji. Świetnie sprawdzi się mieszanka wieprzowiny i wołowiny, dzięki której uzyskasz głęboki smak. Przygotowując szybki obiad z mięsa mielonego dla dzieci, możesz wybrać bardziej delikatne mięso, np. filety z kurczaka albo indyka. Najlepiej, aby zmielić je w domowych warunkach. Dzięki temu masz pewność, co dodajesz do swojego obiadu.
W tym przepisie na danie z mięsa mielonego proponujemy użyć niecodziennych składników do masy na pulpety. To nie tylko jajko i cebula, ale też ketchup, musztarda oraz sos sojowy. Te składniki dodają wyjątkowego aromatu, lekko pikantnej nuty, a także wyrazistości. Pulpety pozostaną jednak soczyste i miękkie.
Pulpety, czyli coś fajnego z mięsa mielonego, można podać na wiele sposobów – klasycznie z ziemniakami i buraczkami, z kaszą lub ryżem albo jako szybki posiłek z pieczywem. To uniwersalny przepis na danie główne, które łatwo dopasować do zawartości kuchennych szafek – a jego największym atutem jest to, że zawsze wychodzi!
Nasz przepis na obiad z mięsem mielonym jest podzielony na kilka etapów. Pierwszy z nich to oczywiście przygotowanie masy. Wszystkie składniki trzeba ze sobą dobrze wymieszać, nawet przez kilka minut, aby je napowietrzyć. Masa powinna się kleić i być zwarta. To jest idealny moment, aby uformować klopsiki i obsmażyć je z każdej strony na głębokiej patelni z mocno rozgrzanym tłuszczem. Po dodaniu na niej mięsa, zmniejsz moc palnika do średniej. Gotowe pulpeciki przełóż do naczynia żaroodpornego, najlepiej delikatnie posmarowanego cienką warstwą tłuszczu.
Drugi etap to przygotowanie sosu do potrawy z mięsa mielonego. Możesz go zrobić na tej samej głębokiej patelni, na której smażyły się pulpety, dzięki czemu przejmie bogate aromaty. Najpierw trzeba rozpuścić masło, a potem wrzucić cebulę, zeszklić ją (najlepiej z odrobiną soli, będzie wtedy lekko słodka) i posypać ją mąką. Mieszaj tak długo aż przestanie być surowa, czyli charakterystyczna biała warstwa zniknie. Wtedy dolewaj stopniowo bulion i energicznie mieszaj. Przypomina to robienie sosu beszamelowego, ale z użyciem innych składników. Po dodaniu keczupu i tymianku gotuj sos do uzyskania pożądanej gęstości.
Trzeci etap to pieczenie. Sos przelej do naczynia żaroodpornego i całość zapiecz w piekarniku. Obiad z mięsem mielonym nie musi długo się piec, bo składniki są prawie gotowe. Maksymalny czas to 20 minut.
Jeśli nadal zastanawiasz się, co na obiad z mięsa mielonego zrobić, to ten przepis możesz modyfikować na wiele sposobów. Przede wszystkim możesz urozmaicić sos na bardziej ziołowy. Dodaj szczyptę natki pietruszki, oregano czy też bazylii. Możesz też pozostawić wyłącznie tymianek z przepisu i dodać do niego odrobinę czosnku granulowanego i papryki słodkiej zielonej. To idealne połączenie, które zawsze sprawdza się w przypadku rozmaitych sosów do potraw z mięsa mielonego.
Aby sos do obiadu z mięsem mielonym wyglądał bardziej wykwintnie, dodaj do niego suszone pomidory, odrobinę octu balsamicznego albo wina czerwonego.
Do masy mięsnej możesz dodać łyżeczkę tartego parmezanu. Doda odrobinę delikatności do wyrazistych składników, takich jak musztarda czy sos sojowy. Zamiast soli ziołowej, możesz oczywiście użyć klasycznej. Ciekawą zmianą może być również dodanie do środka klopsików niewielkiej porcji nadzienia – np. kawałka mozzarelli, ziołowego masła czy oliwki. Z prostego obiadu z mięsa mielonego zrobisz bardziej ekstrawagancką potrawę na ważną uroczystość rodzinną.
Na wierzch, tuż przed pieczeniem, możesz posypać tarty ser. Znacznie urozmaici to przepis na obiad z mięsem mielonym. Obiad stanie się też bardziej sycący.
Dzisiejsze śniadanie jest kombinowane. Mieliśmy białka z szarlotki, trochę pi...
Odsłon: 78
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 38667
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 355
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 909
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1097
Czy pulpety z piekarnika mogą być równie soczyste i pełne smaku? Oczywiście!...
Odsłon: 6315
Dzisiejsze śniadanie jest kombinowane. Mieliśmy białka z szarlotki, trochę pi...
Odsłon: 78
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 38667
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 355
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 909
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1097
Czy pulpety z piekarnika mogą być równie soczyste i pełne smaku? Oczywiście!...
Odsłon: 6315
Składniki
Do miski przełóż mielone mięso, dodaj keczup, musztardę, sos sojowy, sól, pieprz, obraną i posiekaną drobno cebulkę oraz wbij jajko. Dokładnie wymieszaj całość, by uzyskać zwartą masę. Następnie formuj klopsiki o średnicy około 3-4 cm i odkładaj na talerz. Na patelni rozgrzej tłuszcz i obsmaż wszystkie klopsiki ze wszystkich stron. W razie potrzeby dodaj więcej oleju i smaż pulpety partiami tak, aby nie stykały się ze sobą, po czym przełóż je do naczynia żaroodpornego.
Na tej samej patelni, na której podsmażały się pulpety, rozpuść masło, wrzuć obraną i drobno posiekaną cebulę i smaż, aż będzie miękka i błyszcząca. Następnie posyp cebulę mąką, wymieszaj i przesmażaj ok. 1 minutę, aby usunąć smak surowej mąki. Wlej na patelnię bulion, dodaj keczup i tymianek. Gotuj kilka lub kilkanaście minut, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby dodaj więcej soli. Przelej sos do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywą i wstaw klopsiki do pieca nagrzanego do 200°C na 20 minut. Gotowe pulpety wyjmij z piekarnika, przełóż na talerz, udekoruj posiekaną pietruszką lub tartym parmezanem i podawaj z ulubionymi dodatkami. Koniecznie polej sosem.