Dania główne Przepis na:
Ogórczanka

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 2364
Dodano: 14.02.2010
Odsłon: 2084
Składniki
- ogórczanka (woda z kiszonych ogórków), 1 l
- kostka rosołowa, 2 szt.
- smietana, 1 mała
- mąka, 3 łyżki
- majeranek suszony, 1 łyżka
- pieprz, do smaku
3-4 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Wodę z ogórków przecedzić przez sitko, następnie nastawić, dodając kostki rosołowe. Pogotować ok. 10 minut.
-
Mąkę wymieszać ze śmietaną, dolewając kilka łyżek gorącej ogórczanki. Mieszankę wlać do zupy, pogotować na małym ogniu kilka minut. Wyłączyć. Wsypać majeranek i doprawić pieprzem. Przykryć, by majeranek nadał aromatu zupie.
-
Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i chlebem. Smacznego!
Komentarze do przepisu (6)

Mole3 15 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Mari, taka ma być - kwaśna jak jasny gwint! Jeśli chcesz łagodniejszą, można ogórczankę rozcieńczyć wodą. Cieszę się, że smakowała. :) Pozdrawiam serdecznie.1 Kto głosował? | Odpowiedz

mari 15 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Zrobiłam to dzisiaj na obiad. Wróciłam późno z pracy i potrzebowałam coś mega szybkiego. Zupka ciekawa w smaku, ale wyszła mi kwaśna jak jasny gwint! Mąż stwierdził, że dobra... to duży komplement bo on nie lubi zup :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Mole3 15 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Mari, polecam - dla odmiany warto czasami zjeść. :) Pozdrawiam.1 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 14 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Jadłam taką zupę u koleżanki, która nazywała ją "Barszczem ogórkowym".Bardzo mi smakowała i cieszę się, że Mole3 i Gutka mi ją przypomniały. Wiem, że koleżanka dawała do niej jeszcze rozdrobniony czosnek z ogórków i świeży koper. Dzięki i pozdrawiam.1 Kto głosował? | Odpowiedz

Gutka 14 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Mole ja robie podobną z kwasu po kiszonej kapuście -najlepsza z ziemnikami i na wodzie po ogórkach też robiłam -pyszne proste zupki .I tak sie zastanawiam z jakich rejonów kraju ta zupa przywędrowała do nas (prawdopodobnie z babcią która pochodziła z Kujaw) i nie znam też jej orginalanej nazwy. My nazywamy ją kwaśna zupa .1 Kto głosował? | Odpowiedz

mari 14 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Interesujący przepis. Na pewno wypróbuję. Pozdrawiam!1 Kto głosował? | Odpowiedz