Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 2644
Dodano: 14.02.2010
Odsłon: 2122
3-4 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Wodę z ogórków przecedzić przez sitko, następnie nastawić, dodając kostki rosołowe. Pogotować ok. 10 minut.
Mąkę wymieszać ze śmietaną, dolewając kilka łyżek gorącej ogórczanki. Mieszankę wlać do zupy, pogotować na małym ogniu kilka minut. Wyłączyć. Wsypać majeranek i doprawić pieprzem. Przykryć, by majeranek nadał aromatu zupie.
Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i chlebem. Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

Mole3 15 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Mari, taka ma być - kwaśna jak jasny gwint! Jeśli chcesz łagodniejszą, można ogórczankę rozcieńczyć wodą. Cieszę się, że smakowała. :) Pozdrawiam serdecznie.1 Kto głosował? | Odpowiedz

mari 15 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Zrobiłam to dzisiaj na obiad. Wróciłam późno z pracy i potrzebowałam coś mega szybkiego. Zupka ciekawa w smaku, ale wyszła mi kwaśna jak jasny gwint! Mąż stwierdził, że dobra... to duży komplement bo on nie lubi zup :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Mole3 15 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Mari, polecam - dla odmiany warto czasami zjeść. :) Pozdrawiam.1 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 14 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Jadłam taką zupę u koleżanki, która nazywała ją "Barszczem ogórkowym".Bardzo mi smakowała i cieszę się, że Mole3 i Gutka mi ją przypomniały. Wiem, że koleżanka dawała do niej jeszcze rozdrobniony czosnek z ogórków i świeży koper. Dzięki i pozdrawiam.1 Kto głosował? | Odpowiedz

Gutka 14 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Mole ja robie podobną z kwasu po kiszonej kapuście -najlepsza z ziemnikami i na wodzie po ogórkach też robiłam -pyszne proste zupki .I tak sie zastanawiam z jakich rejonów kraju ta zupa przywędrowała do nas (prawdopodobnie z babcią która pochodziła z Kujaw) i nie znam też jej orginalanej nazwy. My nazywamy ją kwaśna zupa .1 Kto głosował? | Odpowiedz

mari 14 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Interesujący przepis. Na pewno wypróbuję. Pozdrawiam!1 Kto głosował? | Odpowiedz