Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warzywna potrawka z pyszną kiszoną cytryną, podana z białą kaszą gryczaną. Pomysł na tą potrawkę powstał dzisiaj. Wykorzystałam swoją kiszoną cytrynę która cudownie ożywia to danie. Ta potrawka uda się każdemu.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3692
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2003
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5379
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5455
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3692
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2003
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5379
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5455
Składniki
Wszystkie warzywa oczyszczamy i myjemy. Ogórki i cukinię kroimy w małą kostkę, bulwę i część łodyg kopru włoskiego w paski. Pióra kopru włoskiego, cebulę i czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek i podsmażamy 1-2 minuty. Dodajemy ogórki, cukinię, bulwę i łodygi kopru włoskiego. Przesmażamy 3-5 minut , mieszając. Dolewamy bulion, lekko solimy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Potem dolewamy śmietanę, doprawiamy pieprzem, czosnkiem, sokiem z cytryny i gotujemy jeszcze 5 minut. Lekko obłóczoną kiszoną cytrynę kroimy w cieniutkie paseczki, wkładamy do patelni i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Pod koniec możemy dodać trochę piór z kopru i doprawić do smaku, solą, pieprzem i czosnkiem. Kaszę gryczaną gotujemy ok. 12 minut. Kaszę podajemy z potrawką.
Kiszone cytryny. Cytryny wymyte, wyparzone i osuszone. Do słoja wsyp 2 łyżki soli. Odetnij końce cytryn. Pokrój cytryny na ćwiartki, obficie posyp solą. włóż cytryny do słoika, tak ciasno, żeby wyciekał z nich sok. Możesz co jakiś czas przygniatać cytryny ciężką łyżką, lub innym przedmiotem. Zakręć słoik i odstaw w temperaturze pokojowej na 3 dni. Ugniatając co jakiś czas. Przenieś słoik do lodówki i odstaw na minimum 3 tygodnie, też ugniatając co jakiś czas. Można dolewać sok z cytryny. Przed użyciem cytryny trzeba opłukać.