Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubicie pikle, powinniście koniecznie zrobić ogórki kanapkowe z tego przepisu. Są lekko kwaskowe, ale nawet po długim marynowaniu wciąż zachowują chrupkość. Zawsze warto mieć je w spiżarni, aby urozmaicić smak domowych kanapek i imprezowych przekąsek.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5726
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1182
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12348
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5196
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5726
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1182
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12348
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5196
Składniki
Zacznij od przygotowania ogórków. Wszystkie umyj i obierz je ze skórki. Pokrój je wzdłuż na długie plasterki. Włóż je do dużej miski, a następnie zasyp solą. Przykryj i odczekaj około godziny, aby puściły sok. Kiedy tak się stanie, odlej wodę, a ogórki przełóż do słoika. Układaj plasterki ciasno, w taki sposób, aby nie unosiły się pod wpływem wody.
Do słoika włóż kulkę ziela angielskiego, liść laurowy oraz wsyp odrobinę ziarenek gorczycy.
Ząbek czosnku obierz, pokrój w plasterki i dodaj do słoika.
Teraz przygotuj zalewę. Zagotuj wodę w dużym garnku, a w trakcie rozgrzewania wlej ocet. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Pod koniec dodaj kurkumę i curry, dobrze połącz wszystkie składniki.
Gorącą zalewę wlewaj powoli do każdego słoika. Powinna ona zakryć w pełni ogórki. Jeśli będzie jej brakować do kilku słoików, możesz oczywiście podwoić ilość składników.
Zakręć dokładnie słoiki i odstaw je do góry dnem. Kiedy ostygną, umieść w garnku z bawełnianą ściereczką na dnie i zalej wodą do połowy wysokości. Zacznij gotować i zostaw tak na 5 minut. Po pasteryzacji odczekaj do ostudzenia.