Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Okoń morski nie należy do najczęściej wybieranych ryb do przyrządzania i nie jest tak popularny jak łosoś czy tuńczyk, a szkoda, bo ma wiele walorów zdrowotnych do zaoferowania: witaminy takie jak A,E,C, grupy B, minerały: wapń, magnez, żelazo,potas, fosfor sód, cynk, selen. 100 g tej ryby dostarcza aż ponad 60,%dziennego zapotrzebowania na selen i 40% dziennego zapotrzebowania na witaminę D. Zawiera aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie może samodzielnie produkować, ale należy być ostrożnym i nie jeść okonia morskiego częściej niż raz w tygodniu ze względu na zawartości rtęci. Okoń w diecie zapobiega miażdżycy, zapaleniu stawów, wspiera wytwarzanie kolagenu, pomaga przy przeziębieniu i opryszczce.
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 71
Smaki Grecji!
Odsłon: 113
Mocno czekoladowe brownie z przyprawami do piernika i z suszoną śliwką.
Odsłon: 2056
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 71
Smaki Grecji!
Odsłon: 113
Mocno czekoladowe brownie z przyprawami do piernika i z suszoną śliwką.
Odsłon: 2056
Składniki
Rybę oczyścić z łusek, umyć osolić wewnątrz i na zewnątrz i włożyć do naczynia, w którym ryba będzie "odpoczywać" przez noc w lodówce. Zalać szklanką mleka. Do środka można włożyć liść laurowy oprócz plasterków czosnku, którym wykładamy rybę w środku. Cebulę obrać, pokroić w kawałki i posypać rybę. Naczynie przykryć folią.
Następnego dnia obieramy ziemniaki, kroimy w plastry, dodajemy pokrojony czosnek i doprowadzamy do zagotowania. Najlepiej jak używamy ziemniaków, które szybko się gotują. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i dalej gotujemy tylko 3 minuty.
W tym czasie, kiedy ziemniaki się gotują, smażymy umyty świeży szpinak na łyżce oleju z dodatkiem ząbka czosnku.
Jak tylko szpinak zmieni się jak widać na zdjęciu, wyłączamy gaz, i pozostawiamy na boku razem z wydzielonym sokiem.
Rybę wyjmujemy z mleka, przyprawiamy przyprawą do ryb, gałką muszkatołową, pieprzem, papryką, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Pozostawiamy na boku.
Cebulę zachowujemy.
Ziemniaki zaraz po 3 minutach od zagotowania odsączamy na durszlaku. W tym czasie, kiedy się studzą , ścieramy ser na tarce jarzynowej i trzymamy go na boku. Ziemniaki układamy na żaroodpornym naczyniu wysmarowanym łyżka oleju, posypujemy papryką i pieprzem kolorowym
Ziemniaki posypujemy cebulą z ryby.
Na cebulę układamy szpinak
Szpinak posypujemy częścią sera
Na szpinak układamy rybę, a następnie posypujemy resztą sera. Rybę polewamy 4-5 łyżkami oleju z tego względu, że okoń morski jest chudą rybą, a nie chcemy, aby był suchy po upieczeniu.
Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika na funkcję gora-dol w temperaturze 190-200 stopni Celsjusza przez 20-25 minut. W tym przepisie ważne jest, aby ziemniaki były odpowiedniej odmiany, która się szybko piecze, inaczej ziemniaki będą twarde, a ryba spalona. Ja użyłam właściwych ziemniaków i otrzymałam smakowite danie albo dla 2 osób albo na 2 obiady. Proszę o informację zwrotną, jeśli zdecydujecie się na ten przepis. Obiad był smakowity.