Do góry

Dania główne Przepis na:

okonomiyaki...

okonomiyaki...

Autor:

Przepisów i artykułów: 532 Ocena: 18861

Dodano:

Odsłon: 44188

..czyli kapuściano-porowe placki taki japoński fast food. Trochę dziwne połączenie ale jeśli spróbujecie to się przekonacie, że warzywne okonomiyaki jest faktycznie przepyszne.

Składniki

  • 2 szklanki cienko posiekanej kapusty
  • 1 szklanka umytych i pokrojonych drobno porów
  • 2/3 szkl mąki pełnoziarnistej
  • 2 ubite jaja
  • oliwa z oliwek
  • sól
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
okonomiyaki...

Przygotowanie

  1. Kapustę, pory, mąkę i sól łączymy w dużej misie. Dolewamy ubite jaja i dokładnie mieszamy.

  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wykładamy kapuścianą mieszankę, spłaszczamy drewnianą szpatułką. Po 4-5 minutach placek odwracamy dodając w razie potrzeby nieco oliwy na patelnię.

    Mozna upiec jeden duży lub kilka małych placuszków

  3. Smażymy jeszcze 4-5 minut. Przed podaniem możemy posypać szczypiorkiem, gęstym jogurtem, bądź sosem pomidorowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 02 lipca 2014 Danie przepyszne.Robiłam kilka dni temu.Jeden warunek- z młodej kapusty,najlepiej pewnej (niepryskanej).Wtedy nie trzeba sparzać,w innym wypadku niestety tak i nie jest to już to samo.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 19 stycznia 2014 Poza tym blanszowanie trwa kilkanaście sekund...ale to mała zagwozdka ,nowości nie e?!? Shame

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 19 stycznia 2014 Nie ma się co rzucać,bo elkapatelka ma rację.Kapustę trzeba zblanszować kilka minut,żeby takie placki były smaczne. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

niva 27 października 2013 Właśnie smażę i skosztowałam przed chwilą, pyszota!!! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kantarella 05 października 2013 Wlasnie zajadam , pyszne , dzieki za przepis!
A wlasciwie przepyszne !
Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elkapatelka 04 października 2013 o rany, co też te ludzie nie wymyślą...A kapuste to tak na logike trzeba byłoby najpierw posolić aby zmiękła i sparzyc/podgotować. Surowe wióry kapuchy sie podsmażą ale nie usmażą, no chyba że to danie dla królika to w takim razie cała reszta składników zbędna Odpowiedzi: 1 ▼

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 01 października 2013 wygląda przepysznie, a połączenie smaków jak najbardziej pasuje, super :)

20 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń