Połączenie kilku zwykłych składników sprawia, że poke bowl to niesamowicie smakowite danie! Dobrze dobrane składniki połączone wspaniałym orzechowym sosem. Poke powl pozwala na dowolny wybór ulubionych dodatków.
Orientalny Poke Bowl z kurczakiem
Składniki
- 150 g ryżu
- 1 pierś z kurczaka
- 1 marchew
- 1 ogórek gruntowy
- 1 garść edamame
- 140 g kukurydzy (mała puszka)
- 200 g marynowanej cukinii (przepis wkrótce na blogu)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu Teriyaki
- 1 łyżka miodu
- sezam
- 1 łyżka oleju
Marynata
- 2 cm imbiru
- sól
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy chińskiej
- pieprz
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sos
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżeczki chilli
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka octu ryżowego
Składniki
- 150 g ryżu
- 1 pierś z kurczaka
- 1 marchew
- 1 ogórek gruntowy
- 1 garść edamame
- 140 g kukurydzy (mała puszka)
- 200 g marynowanej cukinii (przepis wkrótce na blogu)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu Teriyaki
- 1 łyżka miodu
- sezam
- 1 łyżka oleju
Marynata
- 2 cm imbiru
- sól
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy chińskiej
- pieprz
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sos
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżeczki chilli
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka octu ryżowego

Etapy przygotowania
Najpierw pokrój kurczaka na kostki, a następnie dodaj do niego składniki takie jak: czosnek posiekany imbir, przyprawę chińską, pieprz, sól i mąkę ziemniaczaną. Po dokładnym wymieszaniu, odstaw na kilka minut, aby kurczak nasiąknął smakiem.

Teraz czas na warzywne dodatki. Obierz i pokrój marchewkę i świeżego ogórka na plastry, a kukurydzę odsącz z zalewy.

W garnku z osoloną wodą, gotuj Edamame przez 3 minuty. Po ugotowaniu odczekaj do ostygnięcia, a następnie obierz. W tym czasie, ugotuj ryż.

Wlej łyżkę oleju na rozgrzaną patelnię i wrzuć na nią kurczaka. Smaż, aż uzyska złoty kolor. Następnie dodaj miód, sos sojowy, sos teriyaki i sezam. Chwilę podsmażaj.

Teraz czas na sos - Wymieszaj masło orzechowe, chili, miód, sos sojowy, olej sezamowy i ocet ryżowy (powoduje, że soso nie jest mdły). W miseczce, ułóż ryż polany sosem orzechowym, warzywa (dałam też marynowaną cukinię własnej roboty - wkrótce przepis) i mięso. I to wszystko!

Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 149
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 149



Składniki
- 150 g ryżu
- 1 pierś z kurczaka
- 1 marchew
- 1 ogórek gruntowy
- 1 garść edamame
- 140 g kukurydzy (mała puszka)
- 200 g marynowanej cukinii (przepis wkrótce na blogu)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu Teriyaki
- 1 łyżka miodu
- sezam
- 1 łyżka oleju
- 2 cm imbiru
- sól
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy chińskiej
- pieprz
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżeczki chilli
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka octu ryżowego
Najpierw pokrój kurczaka na kostki, a następnie dodaj do niego składniki takie jak: czosnek posiekany imbir, przyprawę chińską, pieprz, sól i mąkę ziemniaczaną. Po dokładnym wymieszaniu, odstaw na kilka minut, aby kurczak nasiąknął smakiem.
Teraz czas na warzywne dodatki. Obierz i pokrój marchewkę i świeżego ogórka na plastry, a kukurydzę odsącz z zalewy.
W garnku z osoloną wodą, gotuj Edamame przez 3 minuty. Po ugotowaniu odczekaj do ostygnięcia, a następnie obierz. W tym czasie, ugotuj ryż.
Wlej łyżkę oleju na rozgrzaną patelnię i wrzuć na nią kurczaka. Smaż, aż uzyska złoty kolor. Następnie dodaj miód, sos sojowy, sos teriyaki i sezam. Chwilę podsmażaj.
Teraz czas na sos - Wymieszaj masło orzechowe, chili, miód, sos sojowy, olej sezamowy i ocet ryżowy (powoduje, że soso nie jest mdły). W miseczce, ułóż ryż polany sosem orzechowym, warzywa (dałam też marynowaną cukinię własnej roboty - wkrótce przepis) i mięso. I to wszystko!
Pyszne jedzonko;)