Pierogi z tym farszem smakują wyśmienicie , jednocześnie wykorzystane jest mięso z rosołu.
Oszczędne pierogi
Składniki
- Kapusta kiszona - 25 dag
- Pieczarki - 15 dag
- Cebula - 1 szt.
- Mięso z rosołu z 1/2 kurczaka
- Mąka pszenna 300 g + do podsypania
- Jajko kurze - 1 szt.
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Przyprawa do dań z kapusty
- Sól, pieprz czarny mielony
- Gorąca gotowana woda - 1 szklanka
- Olej do smażenia
Składniki
- Kapusta kiszona - 25 dag
- Pieczarki - 15 dag
- Cebula - 1 szt.
- Mięso z rosołu z 1/2 kurczaka
- Mąka pszenna 300 g + do podsypania
- Jajko kurze - 1 szt.
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Przyprawa do dań z kapusty
- Sól, pieprz czarny mielony
- Gorąca gotowana woda - 1 szklanka
- Olej do smażenia

Etapy przygotowania
Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić. Kapustę przepłukać.
W brytfance rozgrzać trochę oleju , wrzucić cebulę, smażyć 1 minutę, dodać pieczarki doprawić solą i pieprzem , smażyć 3 minuty, dodać kapustę, podlać 1/4 szklanki gorącej wody, doprawić przyprawą do dań z kapusty, całość dusić 25 minut. Dodać obrane mięso z kurczaka i dusić 5 minut.
Farsz wystudzić , przekręcić przez maszynkę lub drobno pokroić.
Mąkę przesiać do miski dodać jajko, oliwę z oliwek, szczyptę soli wymieszać , dodawać stopniowo gorącą wodę cały czas mieszając. Wyłożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
Podzielić na 4 części , każdą wałkować , wycinać kółka foremką do pierogów lub szklanką, nakładać porcję farszu i zlepiać pierogi.

W garnku zagotować osoloną wodę , wrzucać partiami pierogi, gotować 2 minuty od wypłynięcia. Podawać polane jak kto lubi u mnie podsmażonym masłem.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Co przygotować na wykwintny albo świąteczny obiad? Pieczeń wołowa to dobra od...
Odsłon: 1065

Dzisiaj prosty i szybki przepis na skorupki na orzeszki. Polecam
Odsłon: 1800

Placki z jogurtu greckiego to danie przygotowane z ciasta podobnego do naleśn...
Odsłon: 676

Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Mleko
- Orzechy
- Włoskie
- Ciasta
- Kremy
- Dla zdrowia
Odsłon: 27
Ostatnio komentowane przepisy

Co przygotować na wykwintny albo świąteczny obiad? Pieczeń wołowa to dobra od...
Odsłon: 1065

Dzisiaj prosty i szybki przepis na skorupki na orzeszki. Polecam
Odsłon: 1800

Placki z jogurtu greckiego to danie przygotowane z ciasta podobnego do naleśn...
Odsłon: 676

Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Mleko
- Orzechy
- Włoskie
- Ciasta
- Kremy
- Dla zdrowia
Odsłon: 27



Składniki
- Kapusta kiszona - 25 dag
- Pieczarki - 15 dag
- Cebula - 1 szt.
- Mięso z rosołu z 1/2 kurczaka
- Mąka pszenna 300 g + do podsypania
- Jajko kurze - 1 szt.
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Przyprawa do dań z kapusty
- Sól, pieprz czarny mielony
- Gorąca gotowana woda - 1 szklanka
- Olej do smażenia
Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić. Kapustę przepłukać.
W brytfance rozgrzać trochę oleju , wrzucić cebulę, smażyć 1 minutę, dodać pieczarki doprawić solą i pieprzem , smażyć 3 minuty, dodać kapustę, podlać 1/4 szklanki gorącej wody, doprawić przyprawą do dań z kapusty, całość dusić 25 minut. Dodać obrane mięso z kurczaka i dusić 5 minut.
Farsz wystudzić , przekręcić przez maszynkę lub drobno pokroić.
Mąkę przesiać do miski dodać jajko, oliwę z oliwek, szczyptę soli wymieszać , dodawać stopniowo gorącą wodę cały czas mieszając. Wyłożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
Podzielić na 4 części , każdą wałkować , wycinać kółka foremką do pierogów lub szklanką, nakładać porcję farszu i zlepiać pierogi.
W garnku zagotować osoloną wodę , wrzucać partiami pierogi, gotować 2 minuty od wypłynięcia. Podawać polane jak kto lubi u mnie podsmażonym masłem.
Super pierogi :-)