Do góry

Dania główne Przepis na:

Oszczędne pierogi

Oszczędne pierogi

Autor:

Przepisów i artykułów: 339 Ocena: 1659

Dodano:

Odsłon: 7875

Pierogi z tym farszem smakują wyśmienicie , jednocześnie wykorzystane jest mięso z rosołu.

Składniki

  • Kapusta kiszona - 25 dag
  • Pieczarki - 15 dag
  • Cebula - 1 szt.
  • Mięso z rosołu z 1/2 kurczaka
  • Mąka pszenna 300 g + do podsypania
  • Jajko kurze - 1 szt.
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Przyprawa do dań z kapusty
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Gorąca gotowana woda - 1 szklanka
  • Olej do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Oszczędne pierogi

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić. Kapustę przepłukać.

  2. W brytfance rozgrzać trochę oleju , wrzucić cebulę, smażyć 1 minutę, dodać pieczarki doprawić solą i pieprzem , smażyć 3 minuty, dodać kapustę, podlać 1/4 szklanki gorącej wody, doprawić przyprawą do dań z kapusty, całość dusić 25 minut. Dodać obrane mięso z kurczaka i dusić 5 minut.

  3. Farsz wystudzić , przekręcić przez maszynkę lub drobno pokroić.

  4. Mąkę przesiać do miski dodać jajko, oliwę z oliwek, szczyptę soli wymieszać , dodawać stopniowo gorącą wodę cały czas mieszając. Wyłożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.

  5. Podzielić na 4 części , każdą wałkować , wycinać kółka foremką do pierogów lub szklanką, nakładać porcję farszu i zlepiać pierogi.

  6. W garnku zagotować osoloną wodę , wrzucać partiami pierogi, gotować 2 minuty od wypłynięcia. Podawać polane jak kto lubi u mnie podsmażonym masłem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń