Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czym są oszczędniaki? To danie kuchni w duchu zero waste, czyli przygotowane z pozostałości wczorajszego obiadu. Jak wiadomo, najczęściej jest to nadmiar ziemniaków, które na drugi dzień nie są już tak smaczne, jak świeżo ugotowane. Zyskują jednak, jeśli uczyni się z nich bazę do innego dania. Na przykład falafeli, które dzięki bogactwu składników odżywczych w ciecierzycy mogą stanowić pełnowartościowy obiad. W połączeniu z przyprawami są nie tylko pożywne, ale i bardzo smaczne. Dzięki ziemniakom zaś nie są suche.
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 208
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 26
Przepis dnia
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 359
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 208
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 26
Przepis dnia
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 359
Składniki
Pokrój drobno cebulę i podsmaż na oleju. Przeciśnij przez praskę czosnek. Posiekaj natkę pietruszki.
Rozgnieć ziemniaki tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę. Odcedź ciecierzycę z zalewy. Zblenduj na gładką masę. Wymieszaj z ziemniakami. Dodaj do uzyskanej masy rozkłócone jajko, cebulę, czosnek i pietruszkę. Dopraw kminem rzymskim, solą i pieprzem. Wymieszaj na jednolitą masę. Jeśli uznasz, że jest mało zwarta (to zależy od ziemniaków), dodaj do masy nieco skrobi ziemniaczanej.
Uformuj z masy kuleczki wielkości piłeczek pingpongowych. Obsmaż je na oleju na złocisty kolor. Podawaj oszczędniaki z sałatką ze świeżych warzyw i ulubionym sosem (np. jogurtowym ze świeżymi ziołami).