Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oszukane gołąbki to doskonałe rozwiązanie dla wielbicieli gołąbków, którzy jednak nie mają dość czasu na przygotowywanie tego dania w klasyczny sposób. Wyglądem przypominają klopsiki, jednak z kapuścianym nadzieniem w środku. Całość dopełnia intensywnie pomidorowy sos. Wystarczy tylko 45 minut w piekarniku, by cieszyć się pysznym i pełnym aromatu obiadem. Oszukane gołąbki możesz jeść samodzielnie, z ziemniakami lub kromką świeżego chleba.
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 240
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 94
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4556
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 174
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 114
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 240
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 94
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4556
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 174
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 114
Składniki
Ugotuj ryż w osolonej wodzie i odsącz. Drobno poszatkuj kapustę i włóż do miski. Następnie zalej ją wrzącą wodą i pozostaw na około 10 minut, aby zmiękła. Dobrze odsącz, wyciśnij dłońmi nadmiar wilgoci. Do kapusty dodaj mielone mięso, ugotowany ryż, obraną i drobno posiekaną cebulę, wbij jajka oraz dodaj przyprawy. Dobrze wymieszaj masę (możesz dłońmi) i formuj klopsy wielkości małej pięści. Układaj gołąbki w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem lub olejem.
Przygotuj sos. W garnku rozgrzej tłuszcz. Dodaj posiekaną cebulę, po chwili przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i marchewkę startą na tarce jarzynowej. Duś warzywa przez około 3 minuty, aż zmiękną. Następnie dodaj passatę i wodę, zagotuj. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Polej gołąbki sosem, przykryj naczynie pokrywą, wstaw do pieca nagrzanego do 200°C i zapiekaj około 45 minut. Następnie wyjmij danie z piekarnika, serwuj gołąbki, polej sosem i zajadaj.