Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oszukane gołąbki to doskonałe rozwiązanie dla wielbicieli gołąbków, którzy jednak nie mają dość czasu na przygotowywanie tego dania w klasyczny sposób. Wyglądem przypominają klopsiki, jednak z kapuścianym nadzieniem w środku. Całość dopełnia intensywnie pomidorowy sos. Wystarczy tylko 45 minut w piekarniku, by cieszyć się pysznym i pełnym aromatu obiadem. Oszukane gołąbki możesz jeść samodzielnie, z ziemniakami lub kromką świeżego chleba.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 118
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4238
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11579
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6615
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5522
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13696
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 118
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4238
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11579
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6615
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5522
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13696
Składniki
Ugotuj ryż w osolonej wodzie i odsącz. Drobno poszatkuj kapustę i włóż do miski. Następnie zalej ją wrzącą wodą i pozostaw na około 10 minut, aby zmiękła. Dobrze odsącz, wyciśnij dłońmi nadmiar wilgoci. Do kapusty dodaj mielone mięso, ugotowany ryż, obraną i drobno posiekaną cebulę, wbij jajka oraz dodaj przyprawy. Dobrze wymieszaj masę (możesz dłońmi) i formuj klopsy wielkości małej pięści. Układaj gołąbki w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem lub olejem.
Przygotuj sos. W garnku rozgrzej tłuszcz. Dodaj posiekaną cebulę, po chwili przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i marchewkę startą na tarce jarzynowej. Duś warzywa przez około 3 minuty, aż zmiękną. Następnie dodaj passatę i wodę, zagotuj. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Polej gołąbki sosem, przykryj naczynie pokrywą, wstaw do pieca nagrzanego do 200°C i zapiekaj około 45 minut. Następnie wyjmij danie z piekarnika, serwuj gołąbki, polej sosem i zajadaj.