Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wersja szybkich gołąbków:bez zawijania, bez obsmażania, pieczonych w piekarniku w pysznym sosie. Dla urozmaicenia ryż zastąpiłam kaszą gryczaną prażoną, tradycyjną białą kapustę kapustą włoską a w sosie pomidorowym wyczuwalne są kawałki warzyw. Smaczne, szybkie i proste danie:) Polecam:)
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2039
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 271
Polecam.
Odsłon: 461
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2039
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 271
Polecam.
Odsłon: 461
Składniki
Kaszę gryczaną prażoną /może być inna/ gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odsączamy i studzimy. Kapustę drobno szatkujemy. Paprykę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskė. Do mięsa mielonego dodajemy wystudzoną kaszę, posiekaną kapustę, paprykę, cebulę, czosnek, bułkę tartą, majeranek, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy, formujemy pulpety /podobnej wielkości i najlepiej tyle by zmieściły się jedną warstwą w naczyniu żaroodpornym/. Sos: cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i podsmażamy aż stanie się szklista. Następnie dodajemy pokrojone w większą kostkę pomidory i paprykę, wlewamy passatę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietanę i mieszamy. Ja pozostawiam sos w takiej formie /po upieczeniu czuć kawałki warzyw/ ale można go zmiksować na jednolity sos. “Gołąbki“ układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy przygotowanym sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 50-55 min - na początku pod przykryciem a ostatnie 15 min bez przykrycia. Gołąbki podałam z piure ziemniaczanym posypane koperkiem.