Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oszukane gołąbki z piekarnika to świetny przepis na obiad dla całej rodziny, szczególnie dzieci, które często odwijają kapustę z tradycyjnych gołąbków, zjadając jedynie farsz. Taka forma dania jest dość szybka i bardzo prosta w wykonaniu. Poszatkowaną kapustę miesza się z mięsem mielonym, formuje klopsy i zapieka całość w sosie pomidorowym. Aby uzyskać najlepszą soczystość gołąbków, użyj mięsa wieprzowo-wołowego lub wieprzowo-drobiowego.
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 240
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 116
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 34
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 34
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 240
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 116
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 34
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 34
Składniki
Drobno posiekaj kapustę (uprzednio odetnij twarde części i oderwij zewnętrzne liście), przełóż do miski, zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Po tym czasie przenieś kapustę na durszlak i odlej wodę. Przepłucz ryż pod zimną, bieżącą woda i ugotuj go na półtwardo. Obierz cebulkę i marchewkę. Cebulę drobno posiekaj, a marchewkę zetrzyj na tarce jarzynowej. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulkę, czosnek, a po chwili dodaj marchewkę i przesmażaj ok. 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu.
Do miski włóż mielone mięso, dodaj ugotowany ryż, posiekaną kapustę oraz podsmażone warzywa. Następnie dodaj jajko, sól i czarny pieprz. Dokładnie wszystko wymieszaj albo wyrób masę ręką. Następnie zwilż dłonie, formuj podłużne kotlety i przekładaj do żaroodpornego naczynia. Zalej gołąbki pomidorowym sosem lub mieszanką koncentratu pomidorowego i wody, po czym przykryj naczynie pokrywą.
Wstaw gołąbki do pieca nagrzanego do 180°C i trzymaj około 60 minut. Upieczone gołąbki posyp koperkiem lub natką pietruszki. Podawaj samodzielnie, z kromką chleba lub gotowanymi ziemniakami.