Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Raz lub dwa do roku gotuję ozorki w sosie albo chrzanowwo - musztardowym, albo w musztardowym. To mi wystarczy, aby delektować się tym smacznym podrobem. Zapraszam do mojej propozycji.
Szybkowar, garnek, patelnia, nóż i deska do krojenia, sitko
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5805
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1253
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12476
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5247
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5805
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1253
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12476
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5247
Składniki
Ozorki myjemy i umieszczamy w szybkowarze lub w garnku. Obieramy marchew oraz pietruszkę lub pasternak i dodajemy do naczynia, w którym będziemy gotować. Dodajemy liść oraz ziele, zalewamy wodą. Szybkowar zamykamy i nastawiamy na opcję "mięso". W tym czasie obieramy ziemniaki, przygotowujemy zasmażkę: na rozgrzany olej wrzucamy obrany i drobno pokrojony czosnek, następnie mąkę i dobrze mieszamy. Zostawiamy na boku.
Ziemniaki nastawiamy do gotowania jak zostanie 15 minut do końca gotowania ozorków. Po zakończeniu gotowania i odparowaniu szybkowaru wyjmujemy ozorki oraz warzywa, ozorki, po usunięciu jasnoszarej skórki kroimy po długości w grube plastry (na 3 części). Wywar przecedzamy, aby pozbyć się szumowin i albo część wywaru wylewamy, a używamy tyle, ile nam potrzeba, albo zużywamy całość. Najlepiej trzymać na boku w razie, gdy wyjdzie nam za gęsty sos. U mnie sos jak w sam raz.
Po tym jak mamy pokrojone ozorki, umieszczamy je w garnku tym razem, zalewamy wywarem, dodajemy z powrotem warzywa, dodajemy "Kucharek", gałkę muszkatołową, chrzan. Dodajemy zasmażkę i od tego momentu mieszamy, uważając, aby sos nie przylgnął do dna, jeśli jest za gęsty.
Przygotowujemy śmietanę poprzez dodanie kilku łyżek sosu chrzanowego do naczynia, w którym rozrabiamy śmietanę, aby uniknąć zdarzenia. Dodajemy do sosu, mieszamy i doprawiamy pieprzem.
Ziemniaki odlewamy. Siekamy koperek do podania oraz sałatkę. Smacznego.