Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 129
Dodano: 21.02.2013
Odsłon: 5825
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Kapustę oczyścić, wyciąć głąb i obgotować w lekko osolonej wodzie. Osączyć i oddzielić liście jak na gołąbki.
Mięso mielone dodać zmieloną cebulę i czosnek, jajko, namoczoną kajzerkę i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem. Dobrze wszystko wymieszać.
Pieczarki umyć, obrać i pokroić w drobne plastry. Przesmażyć na margarynie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Paprykę umyć i usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę.
Żaroodporne naczynie wyłożyć połową boczku a następnie liśćmi kapusty. Układać warstwami mięso, pieczarki, papryka, każdą warstwę przykrywając kapustą / ostatnia warstwa też ma być kapusty /. Na wierzch ułożyć plastry boczku.
Naczynie przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez około 1 godzinę. Pod koniec zdjąć folię aluminiową aby zrumieniły się plastry boczku. Podawać z pieczywem. Smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

wika11 22 lutego 2013Zgłoś do usunięcia
Ja też robię takie danie, tylko u mnie nazywa się "" Tort kapuściany"" Polecam .7 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 21 lutego 2013Zgłoś do usunięcia
Super już nie raz pisałam że bardzo lubię takie jednogarnkowe dania:-))) Zabieram do ulubionych0 Kto głosował? | Odpowiedz

Kurka_domowa 21 lutego 2013Zgłoś do usunięcia
Bardzo smakowicie wygląda :)7 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 21 lutego 2013Zgłoś do usunięcia
Myślę ,że to jest bardzo dobre i szybkie w wykonaniu , biorę do spóbowania:)) 50 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 21 lutego 2013Zgłoś do usunięcia
ale super to wygląda, jak wytrawny tort ! świetne, 6!0 Kto głosował? | Odpowiedz