Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pad Thai z kurczakiem i warzywami. To aromatyczne danie inspirowane kuchnią tajską łączy delikatne kawałki kurczaka z warzywami takimi jak cukinia, marchewka, papryka i por oraz klasyczny sos Pad Thai. Przygotowanie jest szybkie i proste, a efekt nieziemsko pyszny.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 594
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2805
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 922
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1674
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14544
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 594
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2805
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 922
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1674
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14544
Składniki
W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu: sos sojowy, sos rybny, pastę tamaryndową, cukier trzcinowy, olej sezamowy, czosnek i sos chili. Odstaw na później. Makaron moczymy 30 minut w zimnej wodzie.
Filet z kurczaka kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy kurczaka aż się zarumieni. Zdejmujemy z patelni na talerz.
Na tej samej patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju i dodajemy pokrojony w półplastry por i pokrojone w słupki paprykę, marchewkę i cukinię. Smażymy przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie wbijamy na środek patelni 2 jajka i szybko mieszamy. Gdy jajka się zetną wrzucamy kurczaka i łączymy z resztą składników.
Dodajemy makakaron i wlewamy przygotowany sos Pad Thai. Dokładnie mieszamy składniki. Smażymy jeszcze przez 2–3 minuty, aby smaki się połączyły. Danie podajemy posypane prażonymi orzeszkami ziemnymi, świeżą kolendrą i kawałkami limonki. Gotowe... Smacznego :)