Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paella to hiszpańskie danie z ryżu z dodatkiem szafranu. W zależności od odmiany może zawierać mięso lub owoce morza. Ja zdecydowałam się na drugą wersję - paellę z krewetkami, ośmiorniczkami i kalmarami.
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 140
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 369
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 140
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 369
Składniki
Na oleju smażymy pokrojoną w piórka cebulę, aż będzie szklista. Dodajemy przeciśnięty czosnek, pokrojoną paprykę i liście laurowe. Po kilku minutach dodajemy także pomidory, przyprawy i wino. Gotujemy bez przykrycia przez 10 minut. Dodajemy ryż i bulion. Gotujemy pod przykryciem, aż ryż będzie miękki. Co jakiś czas mieszamy. Gdy ryż będzie gotowy zdejmujemy pokrywkę z patelni i gotujemy jeszcze chwilę, aby odparować nadmiar wody. Danie powinno być gęste. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy. Dodajemy obrane i opłukane małe krewetki oraz groszek. Mieszamy. Na górze dania układamy owoce morza, oczywiście uprzednio obrane i umyte. Ja zdecydowałam się na krewetki, mini ośmiorniczki i kalmary – obierałam je zgodnie z radami z Internetu. Części krewetek nie obierałam, bo tak prezentują się lepiej . Bardzo ładnie wyglądałyby też mule. Patelnię przykrywamy i na małym ogniu gotujemy jeszcze 10 minut. Po tym czasie całość można jeszcze, jeśli lubicie, posypać pietruszką.