Do góry

Dania główne Przepis na:

Pałeczki mocno doprawione

Pałeczki mocno doprawione

Autor:

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 2742

Dodano:

Odsłon: 8979

Pałeczki kurczaka często goszczą na naszym stole. Można je jednak przygotować na mnóstwo sposobów, dzięki czemu za każdym razem smakują inaczej. Dziś wersja mocno ziołowa, z mnóstwem przypraw, a co za tym idzie- z całą gamą przenikających się aromatów.

Składniki

  • pałeczki kurczaka
  • 2 duże cebule
  • pół pęczka świeżej bazylii
  • pół pęczka świeżej natki pietruszki
  • imbir, czosnek granulowany, kurkuma, słodka papryka, curry, tymianek, oregano, zmielone liście lubczyku
  • sól do smaku
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę posiekałam w piórka i dodałam do niej posiekane świeże zioła. Wszystko dokładnie wymieszałam, pałeczki natarłam solą i ułożyłam na cebuli. Obficie obsypałam je z obu stron przyprawami, wymieszałam z cebulą i odstawiłam na pół godziny do lodówki (najlepiej, gdyby mięsko przegryzło się w przyprawach przez noc).

  2. Całość wrzuciłam do rękawa do pieczenia dolewając pół szklanki wody na dno worka (dzięki temu mięso nie wyschnie). Piekłam w 180 stopniach przez ok. 50 minut, na ostatnie 10-15 minut rozcięłam worek, by skórka dobrze się przypiekła.

  3. Osobom na diecie polecam jedzenie bez skórki, zawsze to odrobina kalorii mniej:)

    Wytopiony tłuszczyk wraz z cebulką zlałam do słoiczka, będzie stanowił świetną bazę np. do bigosu czy mięsnego sosu.

    Smacznego drobiowego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń