Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pampuchy to niekwestionowany smak dzieciństwa. Jedne babcie podawały je z gęstym sosem grzybowym lub pieczoną kaczką, z kolei inne – wkładały do środka poziomki lub borówki, a po ugotowaniu polewały śmietaną i posypywały cukrem. Jakkolwiek by nie zostały podane i pod jakąkolwiek nazwą zapamiętane – jako parowańce, pyzy na parze czy kluski – zawsze stanowią ciekawe urozmaicenie obiadu lub kolacji.
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1797
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2278
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 72
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 155
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1428
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1797
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2278
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 72
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 155
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1428
Składniki
Rozpuść drożdże w cukrze, dodaj ok. 5 łyżek mleka i łyżkę mąki. Następnie dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Pozostałą mąkę przesiej do miski, po czym dodaj masło, sól, wbij jajka i wlej zaczyn drożdżowy. Delikatne wymieszaj łyżką, następnie powoli wlewaj ciepłe mleko. Ponownie dokładnie wymieszaj, wyrób ciasto ręką, okryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Następnie przełóż wyrośnięte ciasto na oprószony mąką blat lub stolnicę. Z całości ciasta wycinaj (np. za pomocą szklanki) małe kawałki, formuj kule i ułóż na ściereczce lub oprószonej mąką desce. Do gotowania pampuchów potrzebujesz specjalnego garnka z wkładką z otworami lub sięgnij po patent babć. Garnek z wodą nakryj ściereczką lub czystą, tetrową pieluchą i obwiąż sznurkiem dookoła tak, by ten się nie zsunął. Doprowadź wodę do wrzenia, wykładaj pampuchy na górny poziom, przykryj pokrywką i gotuj ok. 10-15 minut. Sukcesywnie gotuj wszystkie parowańce do wykończenia ciasta. Pamiętaj, że woda nie może bezpośrednio dotykać ciasta.
Gdy pampuchy będą gotowe, polej je ulubionym sosem i serwuj z wytrawnymi lub słodkimi dodatkami.