Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułki drożdżowe na parze chyba każdy lubi, można je jeść na słodko i wytrawnie. Ja proponuję wersję kolorową z ragout warzywnym. Jest to doskonały zamiennik ziemniaków, makaronu czy ryżu, nam najlepiej smakuje z mięsem w sosie własnym.
Polecam.
Odsłon: 259
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 99
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5899
Polecam.
Odsłon: 259
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 99
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5899
Składniki
Wychodzi 7-8 sporych bułek. W większym pojemniku mieszamy letnią wodę z drożdżami i cukrem. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy na 5-10 minut. Potem dodajemy mąkę i szczyptę soli, mieszamy łyżką. Odrywamy połowę ciasta i dodajemy do niej barwnik rozpuszczony w 1/2 łyżeczki wody. Dokładnie zagniatamy jasne i zielone ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu każde ciasto osobno wałkujemy w rulon i tniemy na 7-8 części. Z każdej części lepimy kulkę i przykrywamy ściereczką. Bierzemy po 1 kulce białej i zielonej. Rozklepujemy je na gruby placek, nakładamy na siebie i wałkujemy na cieńszy placek. Potem kroimy go na cztery części i nakładamy na siebie.
Każdą część zwilżamy wodą aby dobrze się skleiły. Powstały trójkąt kroimy na pół.
Obie połówki obracamy nacięciem do góry, szerszymi częściami na zewnątrz i zlepiamy po bokach.
Bułki przekładamy na kawałki papieru do pieczenia. Przykrywamy i zostawiamy 10 minut do podrośnięcia. Potem parujemy 10 minut.
Podajemy zamiast ziemniaków do mięsa w sosie własnym lub sosów warzywnych.