Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pampuchy, parowańce, buchty, kluchy z łacha czy bułki na parze - smak dzieciństwa! Z truskawkami i duszonym rabarbarem są przepyszne.
paszteciki z ciasta serowego - bez drożdży i proszku do pieczenia
Odsłon: 270
Bitka schabowa podana z kluskami śląskimi i buraczkami.
Odsłon: 934
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 192
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 160
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 688
Polecam.
Odsłon: 253
paszteciki z ciasta serowego - bez drożdży i proszku do pieczenia
Odsłon: 270
Bitka schabowa podana z kluskami śląskimi i buraczkami.
Odsłon: 934
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 192
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 160
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 688
Polecam.
Odsłon: 253
Składniki
Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałeczki. Zasypujemy cukrem i gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając. Rabarbar powinien być miękki, a cała woda odparowana - powstanie gęsty dżem. Zostawiamy do wystygnięcia. Ciasto: Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z resztą składników. Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Ciasto pod przykryciem odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Z ciasta odrywamy po kawałku, formujemy kulkę, spłaszczamy. Na środek dajemy łyżeczkę duszonego rabarbaru i 1 dużą lub 2 małe truskawki. Ciasto "zamykamy" i formujemy kulkę. Gotujemy na parze (ja używam bambusowego koszyczka) przez ok 10 minut. Podajemy na gorąco z cukrem, śmietaną, roztopionym masłem lub syropem klonowym.