Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pampuchy, parowańce, buchty, kluchy z łacha czy bułki na parze - smak dzieciństwa! Z truskawkami i duszonym rabarbarem są przepyszne.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38593
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 397
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 161
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 374
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9247
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38593
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 397
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 161
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 374
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9247
Składniki
Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałeczki. Zasypujemy cukrem i gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając. Rabarbar powinien być miękki, a cała woda odparowana - powstanie gęsty dżem. Zostawiamy do wystygnięcia. Ciasto: Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z resztą składników. Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Ciasto pod przykryciem odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Z ciasta odrywamy po kawałku, formujemy kulkę, spłaszczamy. Na środek dajemy łyżeczkę duszonego rabarbaru i 1 dużą lub 2 małe truskawki. Ciasto "zamykamy" i formujemy kulkę. Gotujemy na parze (ja używam bambusowego koszyczka) przez ok 10 minut. Podajemy na gorąco z cukrem, śmietaną, roztopionym masłem lub syropem klonowym.