Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pampuchy, parowańce, buchty, kluchy z łacha czy bułki na parze - smak dzieciństwa! Z truskawkami i duszonym rabarbarem są przepyszne.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14122
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1633
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16097
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6475
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14122
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1633
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16097
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6475
Składniki
Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałeczki. Zasypujemy cukrem i gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając. Rabarbar powinien być miękki, a cała woda odparowana - powstanie gęsty dżem. Zostawiamy do wystygnięcia. Ciasto: Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z resztą składników. Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Ciasto pod przykryciem odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Z ciasta odrywamy po kawałku, formujemy kulkę, spłaszczamy. Na środek dajemy łyżeczkę duszonego rabarbaru i 1 dużą lub 2 małe truskawki. Ciasto "zamykamy" i formujemy kulkę. Gotujemy na parze (ja używam bambusowego koszyczka) przez ok 10 minut. Podajemy na gorąco z cukrem, śmietaną, roztopionym masłem lub syropem klonowym.