Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trochę czasochłonne, ale warto! ;-)
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2400
Talerz kukurydziany ozdobiony sałatą, pomidorami, cebulką oraz natką to smako...
Odsłon: 65
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 314
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2400
Talerz kukurydziany ozdobiony sałatą, pomidorami, cebulką oraz natką to smako...
Odsłon: 65
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 314
Składniki
Mięso oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić w poprzek włokien na plastry grubości 1,5 cm. Rozbić tłuczkiem przez folię, podzielić na porcje wg uznania. Mięso smarować musztardą, posypać mielonym pieprzem, ułożyć wartswami. Wstawić do lodówki. Boczek (bez skóry), pokroić na plastry grubościok. 1/2 cm, potem w słupki. Wyłożyć boczkiem rondel z grubym dnem, wsypać żurawinę/ rodzynki, drobno pokrojone śliwki i morele + pomirory. Zagotować 1,5 l bulionu z kostek. Odstawić. Na rozgrzany olej wrzucić czosnek pokrojony wzdłuż w ćwiartki. Wrzucić na to mięso z lodówki. Obsmażyć po max. 2 minuty z każdej strony. Zdejmować mięsko z patelni i każdy kawałek oprószyć mąką (po smażeniu), wkładać do garnka z boczkiem i owocami. Marchewkę, pietruszkę i selera pokroić w słupki ok. 5 cm. Wsypać je na patelnię z czosnkiem (można dodać ze 3 łyżki świeżego oleju), wlać trochę bulionu. Dusić pod przykryciem ok. 5 minut. Zamieszac ze 2-3 razy. Podduszone warzywa razem z sosem wrzucić do garnka z warstwa boczku, owoców i mięsa. Wlać resztę bulionu. Bulion powinien zakryć wszystko. Dusić powoli pod przykryciem przez ok. 50 minut. Nie solić! Wlać wino, dodać 1 łyżkę cukru. Poruszyć kilka razy garnkiem, aby sos rozprowadził się równomiernie. Dusić następne 15-20 minut. Zamieszać, ewentualnie dodać trochę soli. Odstawić na 1/2 godz. na ciepły blat kuchenki. Smacznego :)