Do góry

Dania główne Przepis na:

pancerota

Przepis dnia 2012-10-02
pancerota

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 5263

Dodano:

Odsłon: 8654

drozdzowe ciasto ze slonym nadzieniem, pieczone jak paczki na glebokim tluszczu- ma zylion kalorii, jesli ktos nie liczy, to zachecam :) z podanych skladnikow otrzymamy ok 10 sztuk wielkosci meskiej dloni

Składniki

  • ciepla woda, 250 ml
  • mleko, 150 ml
  • drozdze, 20 g
  • olej do ciasta, 50 ml
  • sol, pol lyzki
  • cukier, pol lyzeczki
  • maka pszenna, ok 600g
  • nadzienie: ser zolty, 200g
  • szynka lub inna wedlina, 200g
  • ketchup, wg uznania
  • olej do smazenia, ok 700 ml
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
pancerota

Przygotowanie

  1. Do miski wlac wymieszane ze soba mleko i wode, dodac drozdze, rozmieszac, aby nie bylo grudek. Dodac sol i cukier, wsypywac powoli make, zagniesc ciasto (nie za twarde, tak, by nie lepilo sie do rak). Odstawic ciasto w cieple miejsce do wyrosniecia (musi podwoic swoja objetosc).

  2. Ciasto podzielic na 10 czesci, z kazdej uformowac kulke, rozwalkowac ja na placek, na polowe polozyc ketchup, przyprawy ser i wedline, przykryc druga polowa placka, zlepic widelcem (wyglad duzego pieroga ;-) ). gotowe panceroty odstawic do wyrosniecia na 15 min.

  3. Zagrzac olej w plaskim, szerokim garnku (nie nagrzewac go bardzo mocno, bo panceroty sie spala), Samzyc je z obu stron na zloty kolor, po wyjeciu dobrze odsaczyc na sewetkach lub reczniku papierowym. Podawac z ketchupem badz sosem czosnkowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń