Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najczęściej warzywa nadziewa się mięsnym farszem. A co z wegetarianami i weganami lub po prostu z osobami, które za mięsem nie przepadają? Dla nich idealną propozycją będzie papryka faszerowana bez mięsa - idealny obiad na każdą kieszeń.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7612
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7612
Składniki
Najpierw przygotuj kaszę lub ryż. Ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, gotując w osolonej wodzie. Najlepiej, aby kasza i ryż były al dente. Cebulę umyj, odkrój końcówki, a następnie obierz. Posiekaj w kostkę. Ząbki czosnku obierz, a także przeciśnij przez praskę. Pieczarki umyj, a potem pokrój w plasterki lub drobniejszą kostkę. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o głębokich oczkach. Możesz też drobno posiekać.
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Zeszklij cebulę wraz z czosnkiem, a następnie dodaj pieczarki i marchewkę. Całość podsmażaj kilka minut i mieszaj co jakiś czas. Dodaj puszkę pomidorów. Posól, popieprz, dodaj zioła prowansalskie i paprykę słodką w proszku. Pod koniec podsmażania dodaj kaszę lub ryż. Całość wymieszaj, aby farsz zrobił się jednolity.
Teraz przygotuj papryki. Wszystkie dokładnie umyj, wysusz, a następnie ostrym nożem przekrój na pół. Usuń gniazda nasienne. Wypełnij je obficie farszem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz około godzinę. Po tym czasie pokrusz na wierzch ser feta (może być też zwykły, żółty) i piecz jeszcze przez 20 minut. Do tej potrawy możesz także dodać inne warzywa, w tym cukinię i kukurydzę.