Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na paprykę faszerowaną który podaję jest prosty , a papryka wychodzi bardzo smaczna. Połówki papryki wypełnione pyszny farszem mięsno ryżowym, na wierzchu ułożone paski sera żółtego. Całość zapieczona daje nam pyszne danie.
garnek, sitko, nóż, praska do czosnku, patelnia, naczynie ceramiczne do zapiekania,
Składniki
Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie około 15 minut, lub według opisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odsączyć na sitku. Na głębszej patelni z dodatkiem oleju podsmażyć do zeszklenia pokrojoną w kostkę cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone doprawiając solą , pieprzem, paprykę mieloną ostrą i słodką oraz oregano. Całość wymieszać do połączenia składników i smażyć około 10 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki , chwilkę pogotować , zdjąć z ognia i wystudzić. Po wystudzeniu masę połączyć z ugotowanym , odcedzonym ryżem i jajkiem. Przygotować papryki ; Papryki po umyciu i osuszeniu oczyścić z gniazd nasiennych , 2 papryki przekroić na połówki , a z 3 odciąć wieczko czyli kapelusik , każdą paprykę w środku skropić delikatnie olejem , a następnie wnętrze wypełnić przygotowanym farszem. Ułożyć w naczyniu ceramicznym do zapiekania lub żaroodpornym , podlać bulionem lub wodą . Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 30 minut, po czym ułożyć na każdej papryce paski sera żółtego i zapiekać do rozpuszczenia sera około 10 - 15 minut. Podawać polane keczupem. Smacznego.
Pyszna papryka gotowa do podania.
Papryka gotowa do podania.