Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Papryka faszerowana mięsem mielonym to klasyka jesiennego menu. Aby wprowadzić zaskakujący element warto przygotować nadziewane warzywa w sosie pomidorowym, dzięki czemu zyskasz mnóstwo smaku i potężną dawkę soczystości. Do wypełnienia warzyw użyj dowolnego mielonego mięsa, choć świetnie sprawdzi się drób. W wersji dla wegetarian zastąp mięso mieszanką pieczonych warzyw. Paprykę faszerowaną podawaj z ulubiona sałatką, ziemniakami z wody, ugotowanym ryżem lub kaszą.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5331
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 872
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11756
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5065
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1329
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5331
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 872
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11756
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5065
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1329
Składniki
Umyj papryki, wydrąż z nich gniazda nasienne i białe błonki.
Na głęboką patelnię wlej pomidory, dodaj szczyptę soli i pieprzu, cukier oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj sos ok.20 minut, aż pomidory się w pełni rozpadną i sos stanie się mniej wodnisty.
W międzyczasie włóż do miski mielone mięso, dodaj drobno przesiekaną cebulkę, sól, pieprz, zioła, starty ser, bułkę tartą, jajko oraz łyżkę przygotowanego sosu. Farsz dokładnie wymieszaj ręką i napełniaj nim papryki. Następnie włóż papryki w uprzednio sporządzony sos i przykryj pokrywką.
Gotuj danie przez około 30 minut na małym ogniu przewracając paprykę od czasu do czasu, by w pełni się udusiła, a farsz nie był surowy. Paprykę możesz także upiec w piekarniku. Wystarczy, że przelejesz sos do naczynia żaroodpornego, umieścisz w środku papryki, zamkniesz pokrywę i upieczesz w 180°C przez 40-50 minut. Paprykę podawaj gorącą w towarzystwie sosu pomidorowego.