Do góry

Dania główne Przepis na:

Papryka faszerowana ryżem

Papryka faszerowana ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 152 Ocena: 720

Dodano:

Odsłon: 220

Wyśmienita papryka, faszerowana ryżem, mięsem drobiowym i porem.

Składniki

  • Papryka czerwona 7 szt.
  • Mięso z piersi kurczaka lub indyka około 400 g
  • Ryż paraboliczny 100 g
  • Por średniej wielkości 1 szt.
  • Cebula biała 1 szt.
  • Kapusta pekińska około 6 średniej wielkości liści
  • Ser topiony 100 g
  • Sól
  • Pieprz świeżo mielony
  • Olej roślinny do smażenia
  • Przyprawa do zup w płynie
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Papryki umyć, z każdej odkroić górną część, tak jak na zdjęciu, następnie wydrążyć część nasienną.

  2. Papryki ułożyć w lekko natłuszczonym olejem naczyniu do zapiekania.

  3. Por i cebulę obrać, pokroić na małe kawałki, smażyć przez około 5 minut na oleju, co jakiś czas mieszając.

  4. Liście kapusty pekińskiej umyć i pokroić na paski, następnie dodać do smażących się pora i cebuli. Dodać sól i dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.

  5. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Użycie gorącego ryżu pozwoli skrócić czas zapiekania.

  6. Do smażących się warzyw dodać pokrojone w małą kostkę mięso drobiowe. Dusić pod przykryciem przez około 15 minut.

  7. Następnie dodać ser topiony i rozprowadzić go w przygotowywanym farszu.

  8. Dodać ugotowany ryż i wymieszać.

  9. Do każdej papryki wlać po kilka kropel przyprawy do zup, napełnić przygotowanym we wcześniejszych etapach farszem i przykryć tak, jak na zdjęciu.

  10. Zapiekać pod przykryciem przez około 90 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń