Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
O tej porze roku wszyscy chętnie sięgamy po świeże warzywa i owoce. W mojej kuchni postawiłam dzisiaj na paprykę, która świetnie się sprawdza jeśli chodzio o warzywa faszerowane... a na takie właśnie mieliśmy ochotę. Podałam ją z moją ulubioną kaszą kuskus i tuńczykiem, oraz sosem limonkowym i świeżym szczypiorkiem. Połączenie idealne... gorąco polecam Wam ten przepis.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 44
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 44
Składniki
Paprykę myjemy, kroimy na połowę, usuwamy gniazda nasienne. Kuskus mieszamy z odrobiną soli. Wodę doprowadzamy do wrzenia, zalewamy nią kaszę, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia.
Teraz przygotowujemy sos: Limonkę szorujemy pod bieżącą wodą, wycieramy do sucha. Skórkę z połowy limonki ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach, mieszamy z jogurtem. Sos doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Wystudzoną kaszę kuskus mieszamy z osączonym z zalewy tuńczykiem, utartym na tarce serem truflowym, doprawiamy do smaku czarnym pieprzem. Farszem napełniamy połówki papryki, które następnie układamy w płaskim naczyniu żaroodpornym. Paprykę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Po 20 minutach pieczenia paprykę wyjmujemy i wierzch każdej połówki posypujemy tartym serem żółtym, po czym ponownie wkładamy całość do piekarnika i zapiekamy 10 minut. Gorącą paprykę podajemy z sosem, posypaną posiekanym szczypiorkiem. Smacznego.