Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na paprykę w pełni, więc trzeba to wykorzystać. Pomyślałam, że pieczarki występują niemal we wszystkich propozycjach farszu, a to nie jedyne dostępne grzyby. Polecam zatem moją wariację z boczniakami, które są bardzo delikatne w smaku, pięknie się złocą podczas smażenia i nieźle prezentują w potrawach. Do tego cieniutkie wstążki świeżej marchwi, delikatne mięso i ryż basmati. Przepis na pysznie udany dzień :-)
Papryki umyć, odciąć dekielki tak na 2-3 cm, usunąć gniazda nasienne i błonki z większych części przeznaczonych do napełnienia. Ryż ugotować w osolonej wodzie, szczypiorek- część zieloną, bez dymki- drobno pokroić.
Boczniaki delikatnie opłukać, jeśli jest taka potrzeba, pociąć wzdłuż na paseczki, obsmażyć na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju, lekko posolić.
Mięso podsmażyć, mocno doprawić do smaku- tak, by po nafaszerowaniu papryk smak nie uciekł. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach albo- jeśli lubicie, by Wasze potrawy miały też wizualnego "kopa"-jak ja, obierakiem do warzyw, zetnijcie je na wstążki.
Wszystkie przygotowane składniki wrzucić do miski, wymieszać, dodać najpierw 1 jajko, a jeśli farsz nadal będzie sypki, dodać drugie, by był bardziej "kleisty". Spróbować i doprawić do smaku, jeśli jest taka potrzeba.
Faszerować papryki przygotowanym nadzieniem i umieścić w naczyniu żaroodpornym, w którym będziemy je zapiekać. Przecier pomidorowy osolić i popieprzyć ;-)
Zapiekać pod przykryciem 40-45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, po tym czasie wyciągnąć, odkryć dekielki i położyć na każdej papryce plasterek żółtego sera.
Zapiekać (nie przykrywając naczynia) ponownie około 10 minut, by ser się rozpuścił.
Podawać z sosem pomidorowym, sosem czosnkowym przyrządzonym z 250 g jogurtu naturalnego, 2 ząbków czosnku, doprawionego solą i oregano.
Recycling: gdyby się okazało, że papryki są małe i zostanie Wam farsz, zachęcam do usmażenia z nich placuszków. Wystarczy dodać kolejne jajko, odrobinę bułki tartej i usmażyć z obu stron na złoty kolor.
Papryki faszerowane komosą ryżową, mięsem mielonym i warzywami z serem feta,...
Odsłon: 1935
Idealna pasta zastępująca kupną kostkę rosołową. Jest zdrowsza i jedna czubat...
Odsłon: 222
Królowa pomidorowa. Dzieciaki ją uwielbiają. Dziś szybka wersja. Jeśli zosta...
Odsłon: 246
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 119
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 226
Idealna pasta zastępująca kupną kostkę rosołową. Jest zdrowsza i jedna czubat...
Odsłon: 222
Królowa pomidorowa. Dzieciaki ją uwielbiają. Dziś szybka wersja. Jeśli zosta...
Odsłon: 246
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 119
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 226
Składniki
Papryki umyć, odciąć dekielki tak na 2-3 cm, usunąć gniazda nasienne i błonki z większych części przeznaczonych do napełnienia. Ryż ugotować w osolonej wodzie, szczypiorek- część zieloną, bez dymki- drobno pokroić. Boczniaki delikatnie opłukać, jeśli jest taka potrzeba, pociąć wzdłuż na paseczki, obsmażyć na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju, lekko posolić.
Mięso podsmażyć, mocno doprawić do smaku- tak, by po nafaszerowaniu papryk smak nie uciekł. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach albo- jeśli lubicie, by Wasze potrawy miały też wizualnego "kopa"-jak ja, obierakiem do warzyw, zetnijcie je na wstążki.
Wszystkie przygotowane składniki wrzucić do miski, wymieszać, dodać najpierw 1 jajko, a jeśli farsz nadal będzie sypki, dodać drugie, by był bardziej "kleisty". Spróbować i doprawić do smaku, jeśli jest taka potrzeba.
Faszerować papryki przygotowanym nadzieniem i umieścić w naczyniu żaroodpornym, w którym będziemy je zapiekać. Przecier pomidorowy osolić i popieprzyć ;-) Zapiekać pod przykryciem 40-45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, po tym czasie wyciągnąć, odkryć dekielki i położyć na każdej papryce plasterek żółtego sera. Zapiekać (nie przykrywając naczynia) ponownie około 10 minut, by ser się rozpuścił. Podawać z sosem pomidorowym, sosem czosnkowym przyrządzonym z 250 g jogurtu naturalnego, 2 ząbków czosnku, doprawionego solą i oregano.
Recycling: gdyby się okazało, że papryki są małe i zostanie Wam farsz, zachęcam do usmażenia z nich placuszków. Wystarczy dodać kolejne jajko, odrobinę bułki tartej i usmażyć z obu stron na złoty kolor.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Dania główne
Pierogi z jagodami
Dania główne
Zapiekane pieczarki z kurczakiem
Dania główne
Placki ziemniaczane z kurczakiem
Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Domowe pierogi z wyrazistym szpinakowym farszem i serem feta. Do ich przygoto...
Odsłon: 47
Pierogi z jagodami
Doskonała propozycja na obiad lub deser. Pierogi z jagodami polane masłem, śm...
Odsłon: 59