Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na paprykę w pełni, więc trzeba to wykorzystać. Pomyślałam, że pieczarki występują niemal we wszystkich propozycjach farszu, a to nie jedyne dostępne grzyby. Polecam zatem moją wariację z boczniakami, które są bardzo delikatne w smaku, pięknie się złocą podczas smażenia i nieźle prezentują w potrawach. Do tego cieniutkie wstążki świeżej marchwi, delikatne mięso i ryż basmati. Przepis na pysznie udany dzień :-)
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 170
Polecam.
Odsłon: 1725
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 170
Polecam.
Odsłon: 1725
Składniki
Papryki umyć, odciąć dekielki tak na 2-3 cm, usunąć gniazda nasienne i błonki z większych części przeznaczonych do napełnienia. Ryż ugotować w osolonej wodzie, szczypiorek- część zieloną, bez dymki- drobno pokroić. Boczniaki delikatnie opłukać, jeśli jest taka potrzeba, pociąć wzdłuż na paseczki, obsmażyć na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju, lekko posolić.
Mięso podsmażyć, mocno doprawić do smaku- tak, by po nafaszerowaniu papryk smak nie uciekł. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach albo- jeśli lubicie, by Wasze potrawy miały też wizualnego "kopa"-jak ja, obierakiem do warzyw, zetnijcie je na wstążki.
Wszystkie przygotowane składniki wrzucić do miski, wymieszać, dodać najpierw 1 jajko, a jeśli farsz nadal będzie sypki, dodać drugie, by był bardziej "kleisty". Spróbować i doprawić do smaku, jeśli jest taka potrzeba.
Faszerować papryki przygotowanym nadzieniem i umieścić w naczyniu żaroodpornym, w którym będziemy je zapiekać. Przecier pomidorowy osolić i popieprzyć ;-) Zapiekać pod przykryciem 40-45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, po tym czasie wyciągnąć, odkryć dekielki i położyć na każdej papryce plasterek żółtego sera. Zapiekać (nie przykrywając naczynia) ponownie około 10 minut, by ser się rozpuścił. Podawać z sosem pomidorowym, sosem czosnkowym przyrządzonym z 250 g jogurtu naturalnego, 2 ząbków czosnku, doprawionego solą i oregano.
Recycling: gdyby się okazało, że papryki są małe i zostanie Wam farsz, zachęcam do usmażenia z nich placuszków. Wystarczy dodać kolejne jajko, odrobinę bułki tartej i usmażyć z obu stron na złoty kolor.