Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Papryka, właściwości i zastosowanie
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 161
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 99
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 161
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 99
Składniki
Paprykę do Europy z Ameryki południowej sprowadzili Hiszpanie. Początkowo była uprawiana tylko w ogrodach królewskich. Do Polski trafiła przez Turcję, dlatego jej ostre odmiany nazwane są pieprzem tureckim. Niektóre odmiany papryki są uprawiane jako rośliny ozdobne. Należy do grupy roślin psiankowatych spokrewniona z bakłażanem i pomidorami. Czerwone, zielone czy żółte, są to odmiany tego samego gatunku. Po prostu zielone strąki papryki to nic innego jak przedwczesne zebrane owoce. Maja one jednak odmienne cechy – poza najbardziej ewidentnym kolorem różnią się też teksturą, smakiem i właściwościami trawiennymi. Wszystkie kolory papryki maja orzeźwiający smak. Czerwona ma słodki smak i bardziej soczysty miąższ, i to ona najbardziej nadaje się do pieczenia.Następna w kolejności jest odmiana pomarańczowa i żółta. Natomiast zielonej i purpurowej używa się zwykle oszczędniej, wtedy, gdy potrzebny jest wyrazisty dodatek smakowy do sałatek lub dań gotowych. Papryka czerwona zawiera trzy razy więcej witaminy C od pomarańczowej. Wartości odżywcze papryki: witamina C, witamina B1, PP, witamina A, witamina E, potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, mangan, a ponad to zawiera mało kalorii, więc można jeść ją jako przekąskę. Dojrzałe strąki papryki można ususzyć, a potem zmielić. Mieloną paprykę należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. O charakterystycznym smaku papryki decyduje substancja zwana kapsaicyna, która pobudza gruczoły trawienne i korę nadnerczy, co wpływa na ogólne wzmocnienie organizmu.
Zastosowanie papryki: Zupy: zupa gulaszowa, zupa jarzynowa, zupa kremowa,zupa fasolowa Sosy: sos pieczeniowy Sałatki: z rybą, drobiem, kiełbasą, makaronem, ryżem i sałatka ziemniaczana Potrawy z jaj: jajecznica, jajko sadzone Ryby: gulasz z ryb Mięso: pieczenie wieprzowe, wołowe i z cielęciny, gulasze wszelkiego typu, podroby, tatar Drób i dziczyzna: drób pieczony i duszony, potrawka, dania z dzikiego drobiu i dziczyzny Warzywa: papryka, por, ogórki, kapusta kiszona Inne potrawy: potrawy z ryżu, makaronu, sera i twarogu Desery, wypieki: wypieki z serem, pizza