Do góry

Dania główne Przepis na:

Papryki faszerowane soczewicą i dynią

Papryki faszerowane soczewicą i dynią

Autor:

Przepisów i artykułów: 244 Ocena: 2113

Dodano:

Odsłon: 1180

Papryki z nadzieniem bez mięsa, ale za to z kaszą, soczewicą i dynią.

Składniki

  • Papryka zielona - 3 szt
  • Dynia miąższ - 200g
  • Soczewica zielona - 60g
  • Kasza jęczmienna - 50g
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Przyprawy: pieprz ziołowy, lubczyk,
  • zioła prowansalskie, papryka ostra, sos sojowy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Papryki faszerowane soczewicą i dynią

Przygotowanie

  1. Papryki myjemy i suszymy. Obcinamy każdej górę i delikatnie łyżką wydrążamy z pestek. Na blasze wyłożonej folią układamy papryki pionowo (na zrobiłam jeszcze rusztowanie z folii).

    Na oleju przesmażamy pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek. Po minucie dodajemy dynię pokrojoną w kostkę i jeszcze chwilę smażymy. Teraz dodajemy kaszę i soczewicę oraz koncentrat i przyprawy. Zalewamy szklaną wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, często mieszając. Kasza będzie wciągać wodę, więc trzeba pilnować i co jakiś czas dolewać wody.

    Dusimy do momentu, aż kasza i soczewica będą miękkie. Farsz nie może być bardzo mokry, aby nie wypływał z papryk.

  2. Nakładamy farsz i przykrywamy papryki odciętymi wcześniej "pokrywkami"

    Papryki pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń