Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Papryki z nadzieniem bez mięsa, ale za to z kaszą, soczewicą i dynią.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16095
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4895
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16095
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4895
Składniki
Papryki myjemy i suszymy. Obcinamy każdej górę i delikatnie łyżką wydrążamy z pestek. Na blasze wyłożonej folią układamy papryki pionowo (na zrobiłam jeszcze rusztowanie z folii). Na oleju przesmażamy pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek. Po minucie dodajemy dynię pokrojoną w kostkę i jeszcze chwilę smażymy. Teraz dodajemy kaszę i soczewicę oraz koncentrat i przyprawy. Zalewamy szklaną wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, często mieszając. Kasza będzie wciągać wodę, więc trzeba pilnować i co jakiś czas dolewać wody. Dusimy do momentu, aż kasza i soczewica będą miękkie. Farsz nie może być bardzo mokry, aby nie wypływał z papryk.
Nakładamy farsz i przykrywamy papryki odciętymi wcześniej "pokrywkami" Papryki pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.