Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne i aromatyczne połączenie kurczaka ze szpinakiem. Całość otula wyraźna nutka czosnku oraz delikatność koziego jogurtu.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Składniki
Na początku przygotowujemy marynatę do kurczaka. Do miseczki dodajemy oliwę z oliwek, czosnek granulowany, ostrą paprykę oraz grubo mielony pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy solą morską oraz cukrem trzcinowym. Pierś z kurczaka kroimy w paski i nacieramy je przygotowaną marynatą. Odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Na rozgrzanym maśle podgrzewamy kawałki mrożonego szpinaku. Gdy ten całkowicie się rozpuści, dusimy go jeszcze około 5 minut, tak aby odparować nadmiar wody.
Następnie do szpinaku dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, kozi jogurt naturalny oraz wszystkie przyprawy: gałkę muszkatołową, ostrą paprykę, imbir, cukier trzcinowy, pieprz i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy przez kolejne 6 minut.
Na drugiej patelni podsmażamy zamarynowane paski kurczaka, nie dodając już tłuszczu, gdyż oliwa z oliwek użyta do marynaty, w zupełności wystarczy.
Usmażone paski kurczaka, dodajemy do szpinaku i dusimy wszystko razem około minuty. Kurczaka w sosie szpinakowym podajemy z ulubionymi dodatkami np. z brązowym ryżem
Życzę smacznego! :)