Do góry

Dania główne Przepis na:

Passata pomidorowa z pulpecikami i makaronem.

Passata pomidorowa z pulpecikami i makaronem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 3273

Dodano:

Odsłon: 921

Wspaniale danie dla osob lubiacych gotowac. Sporo pracy, jednak bardzo zdrowe i pyszne. Polecam serdecznie.

Składniki

  • pomidory 1,7 kg (uzylam naciowych, gdyz mysle, ze sa najlepsze w smaku)
  • 2 spore cebule + 4 zabki czosnku+1/4 selera+1pietruszka+1 marchew
  • maslo, smalec
  • smietanka slodka kremowa (100 g)
  • PULPETY
  • 1/2 KG MIESA MIELONEGO MIESZANEGO
  • 1 cebula, 2 zabki czosnku, smalec do smazenia
  • 1 jako + 2 lyzki kaszy manny
  • maka do obtoczenia pulpecikow
  • DODATKOWO - makaron brazowy gruby
  • ZIOLA: Kucharek,pieprz,bazylia,oregano,kurkuma,czarnuszka,Maggi
  • potem moze jeszcze cos mi sie przypomni
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Passata pomidorowa z pulpecikami i makaronem.

Przygotowanie

  1. Na duzej patelni, wraz z dodatkiem masla, smazymy pokrojone pomidory z lyzeczka bazylii, szczypty oregano, Kucharka, czarnego pieprzu, kurkumy i czarnuszki. Smazymy dlugo - ok. 1 godziny.

    Na drugiej patelni smazymy na smalcu 2 spore cebule pokrojone w piorka, seler, pietruszke i marchewke, pokrojone w paseczki, wraz z dodatkiem kucharka.

    Z miesa mielonego wraz z 1 jakiem, 2 lyzkami manny, podsmazona, drobno pokrojona cebulka (+Kucharek, pieprz), formujemy pulpeciki, ktore obtaczamy w mace i lekko podsazamy na smalcu z obu stron. Potem dodatkowo beda sie one gotowac jeszcze 10 minut w juz gotowej passacie.

    Pomidory smazone oraz smazone warzywa dajemy do przecieraka i przecieramy na srednich oczkach. Kto nie ma, uzywa durszlaka i lyzki drewnianej, lecz bedzie to sporo pracy kosztowalo.
    Tak przetarta passate wlewamy do garnka, dodajemy troche wody, gotujemy wraz z podsmazonymi pulpetami.

    Juz po ugotowaniu pulpetow i zdjeciu z ognia, zabielamy 100 gr smietanki.

  2. W osobnym garnku, w osolonej wodzie gotujemy brazowy makaron (al dente).

    Podajemy makaron razem z passata i pulpetami.

    O RANY!!! Ile bylo z tym pracy!! A teraz 10 minut jedzenia - ale za to jaka przyjemnosc, jaki smak i bomba vitaminowa.

    POZDRAWIAM WSZYSTKICH SZALONYCH KUCHARZY!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 19 lipca 2016 Bożka, Ty jak zwykle coś fajnego wykombinujesz, super danie i czuję jak wspaniale smakuje, pozdrawiam gorąco, Wiesia :)
Odpowiedzi: 2 ▼

36 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozka44 17 lipca 2016 Acha, no i mi sie przypomnialo, ze juz na talerzu Maggi+ pieprz+ po lyzce olejow (lniany i rzepakowy) tloczonych na zimno.
Odpowiedzi: 1 ▼

38 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń