Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przedstawiam kolejny przepis prostej kuchni włoskiej (cucina povera), a jest to pasta e ceci, czyli makaron z ciecierzycą. Bo tak to już jest z włoskim gotowaniem, że najlepsze są dania proste, nieskomplikowane i złożone tylko z kilku składników doskonałej jakości. W dzisiejszym daniu została użyta ciecierzyca, zwana też grochem włoskim, makaron ditalini, najlepsza oliwa, ser pecorino i przyprawy. Makaron ditalini można zastąpić innym drobnym makaronem, w Polsce na przykład doskonałe będą drobne muszelki lub małe kolanka. Można też użyć resztek makaronów rozmaitych kształtów (pasta mista), jeśli tylko mają podobną wielkość i czas gotowania. Ja jednak bardzo lubię ditalini, ponieważ wielkością jest zbliżony do ziaren ciecierzycy i cała potrawa wygląda przez to ładnie i jakoś tak elegancko.
Prosta i szybka potrawa z kurczaka na kolację, na wizytę gości, na coś szybki...
Odsłon: 118
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 125
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 94
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 88
Prosta i szybka potrawa z kurczaka na kolację, na wizytę gości, na coś szybki...
Odsłon: 118
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 125
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 94
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 88
Składniki
Przebierz nasiona ciecierzycy i opłucz pod bieżącą wodą, a następnie zalej wystarczającą ilością świeżej wody. Wystarczającą, czyli ile ma być tej wody? Tyle, aby ciecierzyca pozostała zanurzona, nawet jeśli napęcznieje do ponad dwukrotności swojej pierwotnej objętości. Jeśli nie zostanie przykryta wystarczającą ilością wody i napęcznieje ponad poziom płynu, później nierównomiernie się ugotuje. Po upływie 12 godzin (lub dłużej, o czym pisałam tutaj) odcedź nasiona i od razu przejdź do ich gotowania. Umieść ciecierzycę w garnku i zalej zimną wodą tak, aby przykryć ją na około 7-8 cm. Dodaj sól do smaku. Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Delikatne gotowanie jest ważne, ponieważ nie chcesz za bardzo mieszać nasion podczas gotowania, aby nie obijały się o siebie i nie pękały. Gotuj do miękkości, sprawdzając od czasu do czasu stan nasionek. Jeśli poziom wody w garnku spadnie za nisko, możesz dolać świeżej gorącej wody. Ostudź przed dalszym gotowaniem.
W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć czosnek i rozmaryn.
Podgrzewaj na małym ogniu do chwili, aż czosnek zmięknie i stanie się złoty.
Dodaj płatki papryki i gotuj dalej, ciągle mieszając, aż będzie pachnąca, około 30 sekund.
Dodaj koncentrat pomidorowy i podgrzewaj, aż zacznie pachnieć i stanie się ciemnoczerwony, około 1 minuty. Mieszaj!
Dolej wino i wymieszaj, zdrapując wszelkie zrumienione kawałki drewnianą łyżką. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż wino zemulguje się z oliwą z oliwek, a mieszanka lekko zredukuje, około 2 minut.
Do garnka dodaj 1/3 ugotowanej ciecierzycy wraz z częścią wywaru,
a następnie rozgnieć nasiona łyżką, praską lub zmiksuj blenderem.
Nie muszą być rozdrobnione na gładko.
Dodaj pozostałą ciecierzycę wraz z płynem (przypominam, że płynu powinny być w sumie 3 szklanki), a następnie doprowadź zawartość garnka do wrzenia. Dodaj pieprz i sól do smaku, ale pamiętaj, że woda od gotowania ciecierzycy jest już słona!
Dodaj makaron i gotuj, często mieszając, aż makaron będzie prawie al dente. Niech płyn zredukuje się do konsystencji pomiędzy zupą a sosem. W razie potrzeby dodaj więcej wody, bulionu lub wywaru z gotowania ciecierzycy, pamiętając, że płyn będzie gęstniał podczas stygnięcia z powodu zawartości skrobi.
Zdejmij z ognia, dodaj ser i szybko wymieszaj, aby połączyć składniki. Dopraw solą do smaku.
Podziel na cztery osobne miski, a następnie skrop każdą porcję dobrą oliwą z oliwek.
Dodatkowy starty ser podaj na stół, aby każdy mógł posypać potrawę według uznania.
Jeśli w daniu pominiesz ser lub zastąpisz go np. płatkami drożdżowymi nieaktywnymi, będzie ono wegańskie.
Gotowe, smacznego!