Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Paszteciki drożdżowe z mięsem i kiszoną kapustą
  • Dania główne
  • Przepis na

Paszteciki drożdżowe z mięsem i kiszoną kapustą

14.12.2022 Odsłon: 15601
5.0 (30 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
Anika1
Anika1

Jak wykorzystać mięso z rosołu? Paszteciki drożdżowe z mięsem i kapustą robię zwykle, gdy zostaje mi mięso z rosołu. Rosół gotuję zazwyczaj z mięsa wołowego i kurczaka. Kurczaka zjadamy jako wkładkę do rosołu, a z wołowiny zwykle coś wymyślam. W czasie świątecznym wykorzystuję wołowinę do zrobienia pysznych drożdżowych pasztecików. Farsz do pasztecików urozmaicam kapustą kiszoną. Jest wtedy bardziej wilgotny i smaczniejszy. Dobrze przyprawiony jest na prawdę wyborny. Paszteciki smakują również dobrze na drugi dzień. Doskonałe do barszczu. Na zdjęciach niektóre paszteciki są jakby bardziej "otwarte" - mają bardziej widoczny farsz, inne mniej. Nie wynika to z tego, że w jednych jest mniej farszu, a w innych więcej, tylko zależy to od sposobu krojenia. Paszteciki, w których farsz jest bardziej widoczny były krojone zwykłym nożem, a te, która są jakby bardziej zamknięte - były krojone nożem do pizzy. Po upieczeniu odrywało się paszteciki jeden od drugiego jak małe bułeczki.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (5)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Desery

tarta z owocami słonecznymi

Desery tarta z owocami słonecznymi

Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)

  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 43

> 60 min >60 min
2
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

skrzydełka drobiowe z sałatką

Dania główne skrzydełka drobiowe z sałatką

Pomysł na prosty obiad podany w nieco inny sposób. Jego zaletą jest to, że pr...

  • Warzywa
  • Papryka
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Płatki

Odsłon: 63

do 30 min 30 min
2

Przepis dnia

wałek
wałek
Ciasta

Sernik gotowany z truskawkami i galaretką

Ciasta Sernik gotowany z truskawkami i galaretką

Sezon na truskawki pomału kończy się, proponujemy więc nasze ulubione ciasto,...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Serniki

Odsłon: 2712

do 30 min 30 min
18
Wiesia-S
Wiesia-S
Zupy

Zupa wiśniowa

Zupy Zupa wiśniowa

Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...

  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Nabiał
  • Mleko
  • Owsianki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 564

do 15 min 15 min
3
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki krokodylki

Przetwory Ogórki krokodylki

Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5524

do 30 min 30 min
39
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Śniadanie/kolacja - sałatka zamiast kanapek

Śniadania Śniadanie/kolacja - sałatka zamiast kanapek

Jestem miłośniczką sałatek. Oto dowód, że z produktów przeznaczonych na kana...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4903

do 15 min 15 min
11
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Desery

tarta z owocami słonecznymi

Desery tarta z owocami słonecznymi

Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)

  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 43

> 60 min >60 min
2
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

skrzydełka drobiowe z sałatką

Dania główne skrzydełka drobiowe z sałatką

Pomysł na prosty obiad podany w nieco inny sposób. Jego zaletą jest to, że pr...

  • Warzywa
  • Papryka
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Płatki

Odsłon: 63

do 30 min 30 min
2

Przepis dnia

wałek
wałek
Ciasta

Sernik gotowany z truskawkami i galaretką

Ciasta Sernik gotowany z truskawkami i galaretką

Sezon na truskawki pomału kończy się, proponujemy więc nasze ulubione ciasto,...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Serniki

Odsłon: 2712

do 30 min 30 min
18
Wiesia-S
Wiesia-S
Zupy

Zupa wiśniowa

Zupy Zupa wiśniowa

Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...

  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Nabiał
  • Mleko
  • Owsianki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 564

do 15 min 15 min
3
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki krokodylki

Przetwory Ogórki krokodylki

Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5524

do 30 min 30 min
39
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Śniadanie/kolacja - sałatka zamiast kanapek

Śniadania Śniadanie/kolacja - sałatka zamiast kanapek

Jestem miłośniczką sałatek. Oto dowód, że z produktów przeznaczonych na kana...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4903

do 15 min 15 min
11
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Paszteciki drożdżowe z mięsem i kiszoną kapustą
Autor:
Anika1
do 60 min
> 6 osób

Składniki

  • Na ciasto:
  • 500g mąki
  • 60 g masła
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 jajko M
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • Na farsz:
  • 400g gotowanego mięsa wołowego
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • kilka łyżek oleju
  • jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sól i pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie ( 2 ziarenka )
  • szczypta mielonego kminku
  • Dodatkowo:
  • kminek do posypania pasztecików
  • jajko do smarowania pasztecików
Sposób przygotowania:
1

Kiszoną kapustę odciskamy w soku, kroimy na drobniejsze kawałki, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i 2 ziarenka pieprzu oraz szczyptę mielonego kminku i gotujemy do miękkości ( w zależności od kapusty od 40 do 60 min )

2

Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej łyżeczkę soli

3

Do miseczki wkruszamy drożdże, wsypujemy łyżeczkę cukru i zalewamy je szklanką ciepłej wody (250 ml ). Mieszamy i dosypujemy dwie łyżki mąki. Jeszcze raz mieszamy. Odstawiamy na chwilę, aż roztwór podrośnie

4

Do mąki wbijamy jajko i dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki. Mieszamy i lekko zagniatamy

5

Dolewamy podrośnięte drożdże i zagniatamy gładkie ciasto. Żeby było gładkie, elastyczne i nie kleiło się do rąk musimy je wyrabiać ok 10 minut

6

Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja mam dwa patenty, jeśli w kuchni nie jest tak ciepło, żeby ciasto w miarę szybko wyrosło wstawiam miskę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 35 stopni albo kładę ciasto na kuchence na garnku z ciepłą wodą i przykrywam go ściereczką

7

Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę do zeszklenia

8

W czasie, gdy ciasto wyrasta przygotowujemy farsz: mięso mielimy, dodajemy do niego odciśniętą z wody kapustę ( wcześniej wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie ), cebulę, jajko, kaszę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Jeśli farsz jest zbyt suchy możemy dodać kilka łyżek wody z gotowania kapusty

9

Gdy ciasto przynajmniej podwoiło swoją objętość dzielimy go na dwie części i rozwałkowujemy każdą część na prostokąt o wymiarach zbliżonych do blaszki, na której będziemy piec paszteciki z mięsem

10

Rozwałkowane ciasto kroimy wzdłuż dłuższego boku na 3 części/ pasy. Pasy powinny mieć długość blaszki i szerokość ok 12 cm

11

Przy dłuższym brzegu każdego pasa ciasta nakładamy równomiernie farsz i zawijamy rulonik. Końcówki zawijamy pod spód. Łączenie ciasta również powinno znaleźć się pod spodem. Cały rulonik przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Powtarzamy tak z dwoma następnymi kawałkami ciasta. Pamiętamy, aby zostawić między nimi odstępy. Ruloniki zostawiamy na ok 10 minut do wyrośnięcia

12

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, a w międzyczasie ruloniki kroimy na 6-7centymetrowe paszteciki. Ja kroję je za pomocą okrągłego noża do pizzy (wychodzą kształtniejsze) i nie rozsuwam ich. Dzięki temu zachowają fajny kształt, farsz nie ucieknie i nie spiecze się na końcach. Paszteciki rozrywam dopiero po upieczeniu

13

Przed pieczeniem smarujemy wierzch pasztecików rozmąconym jajkiem i posypujemy kminkiem

14

Paszteciki z mięsem wkładamy do piekarnika na ok 25-30 minut - powinny się ładnie zrumienić

15

W czasie pieczenia jednej partii pasztecików przygotowujemy drugą ich część

16

Paszteciki są doskonałe do barszczu. Smakują również dobrze na drugi dzień

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki