Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak wykorzystać mięso z rosołu? Paszteciki drożdżowe z mięsem i kapustą robię zwykle, gdy zostaje mi mięso z rosołu. Rosół gotuję zazwyczaj z mięsa wołowego i kurczaka. Kurczaka zjadamy jako wkładkę do rosołu, a z wołowiny zwykle coś wymyślam. W czasie świątecznym wykorzystuję wołowinę do zrobienia pysznych drożdżowych pasztecików. Farsz do pasztecików urozmaicam kapustą kiszoną. Jest wtedy bardziej wilgotny i smaczniejszy. Dobrze przyprawiony jest na prawdę wyborny. Paszteciki smakują również dobrze na drugi dzień. Doskonałe do barszczu. Na zdjęciach niektóre paszteciki są jakby bardziej "otwarte" - mają bardziej widoczny farsz, inne mniej. Nie wynika to z tego, że w jednych jest mniej farszu, a w innych więcej, tylko zależy to od sposobu krojenia. Paszteciki, w których farsz jest bardziej widoczny były krojone zwykłym nożem, a te, która są jakby bardziej zamknięte - były krojone nożem do pizzy. Po upieczeniu odrywało się paszteciki jeden od drugiego jak małe bułeczki.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 311
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2255
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2916
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 643
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 311
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2255
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2916
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 643
Składniki
Kiszoną kapustę odciskamy w soku, kroimy na drobniejsze kawałki, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i 2 ziarenka pieprzu oraz szczyptę mielonego kminku i gotujemy do miękkości ( w zależności od kapusty od 40 do 60 min )
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej łyżeczkę soli
Do miseczki wkruszamy drożdże, wsypujemy łyżeczkę cukru i zalewamy je szklanką ciepłej wody (250 ml ). Mieszamy i dosypujemy dwie łyżki mąki. Jeszcze raz mieszamy. Odstawiamy na chwilę, aż roztwór podrośnie
Do mąki wbijamy jajko i dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki. Mieszamy i lekko zagniatamy
Dolewamy podrośnięte drożdże i zagniatamy gładkie ciasto. Żeby było gładkie, elastyczne i nie kleiło się do rąk musimy je wyrabiać ok 10 minut
Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja mam dwa patenty, jeśli w kuchni nie jest tak ciepło, żeby ciasto w miarę szybko wyrosło wstawiam miskę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 35 stopni albo kładę ciasto na kuchence na garnku z ciepłą wodą i przykrywam go ściereczką
Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę do zeszklenia
W czasie, gdy ciasto wyrasta przygotowujemy farsz: mięso mielimy, dodajemy do niego odciśniętą z wody kapustę ( wcześniej wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie ), cebulę, jajko, kaszę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Jeśli farsz jest zbyt suchy możemy dodać kilka łyżek wody z gotowania kapusty
Gdy ciasto przynajmniej podwoiło swoją objętość dzielimy go na dwie części i rozwałkowujemy każdą część na prostokąt o wymiarach zbliżonych do blaszki, na której będziemy piec paszteciki z mięsem
Rozwałkowane ciasto kroimy wzdłuż dłuższego boku na 3 części/ pasy. Pasy powinny mieć długość blaszki i szerokość ok 12 cm
Przy dłuższym brzegu każdego pasa ciasta nakładamy równomiernie farsz i zawijamy rulonik. Końcówki zawijamy pod spód. Łączenie ciasta również powinno znaleźć się pod spodem. Cały rulonik przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Powtarzamy tak z dwoma następnymi kawałkami ciasta. Pamiętamy, aby zostawić między nimi odstępy. Ruloniki zostawiamy na ok 10 minut do wyrośnięcia
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, a w międzyczasie ruloniki kroimy na 6-7centymetrowe paszteciki. Ja kroję je za pomocą okrągłego noża do pizzy (wychodzą kształtniejsze) i nie rozsuwam ich. Dzięki temu zachowają fajny kształt, farsz nie ucieknie i nie spiecze się na końcach. Paszteciki rozrywam dopiero po upieczeniu
Przed pieczeniem smarujemy wierzch pasztecików rozmąconym jajkiem i posypujemy kminkiem
Paszteciki z mięsem wkładamy do piekarnika na ok 25-30 minut - powinny się ładnie zrumienić
W czasie pieczenia jednej partii pasztecików przygotowujemy drugą ich część
Paszteciki są doskonałe do barszczu. Smakują również dobrze na drugi dzień