Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
paszteciki z ciasta serowego - bez drożdży i proszku do pieczenia
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 37
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 148
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 81
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 151
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 37
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 148
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 81
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 151
Składniki
Do miski przełożyć mąkę, żółtko, zimne masło, śmietanę, sól oraz przeciśnięty przez paskę twaróg półtłusty.
Zagniatamy jednolite ciasto. (gdyby mocno się kleiło podsypać ciasto mąką). Ciasto wkładamy do schłodzenia do lodówki na ok. 30-60 minut.
Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką na grubość ok 2 mm. Z ciasta wycinamy kwadraty ok 6x6 cm.
Na środek każdego kawałka kładziemy łyżeczkę farszu. Ja podsmażyłam na maśle klarowanym pokrojoną cebulkę, gdy się zarumieniła dodałam pieczarki starte na tarce. Smażyłam do odparowania wody. Na koniec tylko doprawiłam solą oraz pieprzem.
Każdy kawałek ciasta składamy po skosie na pół i dokładnie sklejamy.
Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem wymieszanym z mlekiem. Posypujemy ziołami prowansalskimi. (można również posypać makiem lub sezamem).
Pieczemy ok 20-25 minut lub do ładnego zarumienia w temperaturze 180 stopni. Smacznego!