Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet z kaszy jaglanej to dowód na to, że nie musi być w nim mięsa, aby był sycący, aromatyczny i pożywny. Ma delikatną, kremową konsystencję i lekko dymny posmak wędzonej papryki. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno do kanapek.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1672
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1465
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1466
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1658
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1672
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1465
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1466
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1658
Składniki
Kaszę jaglaną przepłucz na sicie wrzątkiem, a następnie ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, powinna być miękka i sypka.
Soczewicę ugotuj w osobnym garnku do miękkości, a następnie odcedź.
Cebulę i czosnek posiekaj. Tak samo zrób z pieczarkami.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę, dodaj liście laurowe i kminek. Smaż na średnim ogniu kilka minut aż cebula się zeszkli i lekko zrumieni. Odstaw na talerz. Na tej samej patelni smaż pieczarki na dużym ogniu aż odparują wodę i nabiorą złotego koloru. Pod koniec smażenia dodaj cebulę i czosnek. Usuń liście laurowe.
Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i smaż całość jeszcze chwilę, mieszając.
W dużej misce połącz ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną oraz zawartość patelni. Dodaj musztardę dijon, paprykę wędzoną i sos sojowy. Zmiksuj wszystko blenderem ręcznym na gładką, zwartą masę.
Dopraw masę solą, pieprzem oraz majerankiem. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem. Wyrównaj wierzch i przykryj folią aluminiową.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 60 minut. Następnie zdejmij folię i dopiecz jeszcze ok. 20 minut aż wierzch się zarumieni i stanie się lekko chrupiący.
Odstaw pasztet do całkowitego ostygnięcia, a następnie włóż na noc do lodówki, dzięki czemu nabierze idealnej konsystencji.