Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet z kaszy jaglanej to dowód na to, że nie musi być w nim mięsa, aby był sycący, aromatyczny i pożywny. Ma delikatną, kremową konsystencję i lekko dymny posmak wędzonej papryki. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno do kanapek.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22435
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14512
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4483
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43633
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 563
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 537
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22435
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14512
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4483
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43633
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 563
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 537
Składniki
Kaszę jaglaną przepłucz na sicie wrzątkiem, a następnie ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, powinna być miękka i sypka.
Soczewicę ugotuj w osobnym garnku do miękkości, a następnie odcedź.
Cebulę i czosnek posiekaj. Tak samo zrób z pieczarkami.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę, dodaj liście laurowe i kminek. Smaż na średnim ogniu kilka minut aż cebula się zeszkli i lekko zrumieni. Odstaw na talerz. Na tej samej patelni smaż pieczarki na dużym ogniu aż odparują wodę i nabiorą złotego koloru. Pod koniec smażenia dodaj cebulę i czosnek. Usuń liście laurowe.
Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i smaż całość jeszcze chwilę, mieszając.
W dużej misce połącz ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną oraz zawartość patelni. Dodaj musztardę dijon, paprykę wędzoną i sos sojowy. Zmiksuj wszystko blenderem ręcznym na gładką, zwartą masę.
Dopraw masę solą, pieprzem oraz majerankiem. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem. Wyrównaj wierzch i przykryj folią aluminiową.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 60 minut. Następnie zdejmij folię i dopiecz jeszcze ok. 20 minut aż wierzch się zarumieni i stanie się lekko chrupiący.
Odstaw pasztet do całkowitego ostygnięcia, a następnie włóż na noc do lodówki, dzięki czemu nabierze idealnej konsystencji.