Do góry

Dania główne Przepis na:

Pęczak z warzywami

Pęczak z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 24798

Dodano:

Odsłon: 20988

Propozycja na smakowite połączenie kaszy pęczak z warzywami. To wegańskie danie jest szybkie i proste w przygotowaniu, ale jest również pożywne, sycące i bardzo aromatyczne :)

Składniki

  • kasza pęczak
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 biała cebulka
  • 0,5 szklanki zielonych oliwek
  • 1/3 szklanki czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • cukier brzozowy
  • sól do smaku
  • świezo mielony pieprz
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka masła (do gotowania kaszy)
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulkę bardzo drobno kroimy i szklimy ją na oliwie z oliwek.

    Zeszkloną cebulkę zalewamy pomidorami krojonymi z puszki, zagotowujemy, dodajemy posiekaną pietruszkę, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz oliwki pokrojone z krążki - wszystko dusimy około 5 minut.

    Powstały sos doprawiamy solą, cukrem brzozowym (ksylitolem) i świeżo zmielonym pieprzem.

  2. Kaszę pęczak gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła. Po ugotowaniu dodajemy ją do powstałego sosu z warzyw, mieszamy i wykładamy na talerze.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń