Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy na około trąbią jaka to kasza zdrowa, smaczna i w ogóle czyni cuda. A pęczak to już w ogóle najzdrowszy itp itd ... No to gotujemy pęczotto i zajadamy, bo na prawdę smaczne i nie zawsze trzeba wsuwać mięsne obiady ..
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 948
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 92
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2150
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4169
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 948
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 92
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2150
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4169
Składniki
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 1 łyżce masła. Dodać do tego kaszę i prażyć przez kilka minut, dzięki temu kasza nabierze cudownego, orzechowego aromatu. Na drugiej patelni rozgrzać 1-2 łyżki masła i usmażyć na niej pokrojone w plasterki pieczarki. Do uprażonej kaszy dodawać w niewielkich porcjach bulion i cały czas mieszać – to ważne przy gotowaniu każdego risotto. Przed dodaniem ostatniej porcji bulionu dodać usmażone pieczarki i dalej delikatnie mieszać. Przygotowanie pęczotto powinno trwać minimum 30 minut, żeby kasza była miękka. Po dodaniu ostatniej porcji bulionu do pęczotta, dodać także jeszcze 1 łyżkę masła i posiekaną pietruszkę czy zieloną cebulkę, przykryć i odstawić na jakieś 10 minut. Danie powinno lekko rozpływać się po talerzu.
W czasie kiedy pęczotto „dochodzi”, zetrzeć marchewkę i jabłko, doprawić tylko cytryną. Na patelni gdzie smażyły się pieczarki zrobić jajka sadzone i podawać na porcji pęczotto razem z surówką z marchewki i kubeczkiem maślanki.