Do góry

Dania główne Przepis na:

Pęczotto z podgrzybkami

Pęczotto z podgrzybkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 551 Ocena: 11079

Dodano:

Odsłon: 364

Miałam ochotę na kaszę z sosem z grzybów, ale wyszło pęczotto.

Składniki

  • cebula
  • podgrzybki, u mnie mrozone- zblanszowane- 30-40 dag
  • czosnek posiekany 2 ząbki
  • olej do smażenia
  • pęczak 100g/ lub inna kasza
  • parmezan 10g
  • białe wino opcjonalnie
  • śmietana łycha opcjonalnie/ może byc też masło
  • pieprz, sól, gałka muszkatałowa
  • nac pietrzuszki- łycha.
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zeszkliłam na patelni pokrojoną cebulę. Potem dodałam rozmrożone podgrzybki i posiekany czosnek.

  2. Kiedy grzyby się przyrumieniły wsypałam pęczak, postawiłam na ogień stopniowo dolewałam wodę- około szklanki przez 20 minut, co i raz mieszałam. W zależności czy ziarenka będą miękkie można regulować ilość wody. Ostatnią porcje wody zastąpiłam białym winem.

  3. Pod sam koniec dodałam płatki parmezanu łyżkę śmietany i przyprawy i pietruszkę, wszystko wymieszałam i wyłączyłam ogień.

  4. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 26 lutego 2018 Wspaniałe smaki,kochane leśne grzybunie....pychoty:)
Dlej u mnie nie działają powiadomienia :(
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 22 lutego 2018 Podoba mi się i to bardzo:)Połączenie idealne,moje smaki:) Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 21 lutego 2018 Grzybki, parmezan, wino- to juz brzmi pysznie, a jeszcze pozostale dodatki. Zapisuje przepis, tylko kiedy ja to wszystko wyprobuje? Odpowiedzi: 7 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń