Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowa, lekkostrawna alternatywa dla znanych nam ruskich pierogów.
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 80
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2634
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 1712
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 80
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2634
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 1712
Składniki
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Do miski wsypujemy trzy szklanki mąki i zalewamy ją gorącą, ale nie wrzącą wodą, tak aby mąka się zaparzyła - ciasto będzie wtedy gładkie, elastyczne i nie będzie się kleiło. Dodajemy pół łyżeczki soli i ugniatamy.
PRZYGOTOWANIE FARSZU: Na początku należy ugotować szklankę kaszy jaglanej w dwóch szklankach wody z odrobiną soli i łyżeczką masła.
Następnie do ugotowanej kaszy dodajemy ser biały, usmażoną cebulkę, tymianek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę. *Dla lepszego połączenia można je też lekko zblendować.
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką koła, napełniamy farszem i zaklejamy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie około 5 minut od momentu wypłynięcia. Mi wyszło około 60 pierożków. Podajemy z sosem jogurtowo - czosnkowym lub według własnego uznania np. z tradycyjną polską okrasą ;) Smacznego!