Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 994 Ocena: 27539
Dodano: 04.02.2014
Odsłon: 23455
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Do miski wsypujemy trzy szklanki mąki i zalewamy ją gorącą, ale nie wrzącą wodą, tak aby mąka się zaparzyła - ciasto będzie wtedy gładkie, elastyczne i nie będzie się kleiło. Dodajemy pół łyżeczki soli i ugniatamy.
PRZYGOTOWANIE FARSZU:
Na początku należy ugotować szklankę kaszy jaglanej w dwóch szklankach wody z odrobiną soli i łyżeczką masła.
Następnie do ugotowanej kaszy dodajemy ser biały, usmażoną cebulkę, tymianek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę.
*Dla lepszego połączenia można je też lekko zblendować.
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką koła, napełniamy farszem i zaklejamy.
Gotujemy w lekko osolonej wodzie około 5 minut od momentu wypłynięcia. Mi wyszło około 60 pierożków.
Podajemy z sosem jogurtowo - czosnkowym lub według własnego uznania np. z tradycyjną polską okrasą ;)
Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

BEATA1978 05 lutego 2014Zgłoś do usunięcia
Smacznie wyglądają.1 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 04 lutego 2014Zgłoś do usunięcia
Apetyczne!1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewaaa 04 lutego 2014Zgłoś do usunięcia
pycha !!!2 Kto głosował? | Odpowiedz