Do góry

Dania główne Przepis na:

Pełnoziarniste pierogi z soczewicą i papryką

Przepis dnia 2018-11-15
Pełnoziarniste pierogi z soczewicą i papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 292

Dodano:

Odsłon: 3841

Pierogi – nie znam człowieka, który pogardziłby świeżutko gotowanymi pierożkami i nie ważne z jakim nadzieniem, wszystkie są pyszne! Ruskie, z serem, kapustą i grzybami, na słodko, na słono, glutenowe lub nie. Są pyszne i już! Przyznam się, że lepię je dość rzadko i może nie są idealne, może z nich trochę grubaski (jeśli chodzi o ciasto) ale takie lubię, a farsz, farsz to jest poezja! Soczewica, papryka, cebula, czosnek i przyprawy – mmm…, nic tylko wcinać ????

Składniki

  • 3 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 ml wrzącej wody
  • 200g czerwonej soczewicy
  • 1 czerwona papryka (lub pół na pół z żółtą)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • duża szczypta wędzonej papryki
  • szczypta papryki cayenne
  • 3 gałązki tymianku
  • 3 suszone pomidory
  • 1-2 łyżki oleju
  • odrobina wody
  • oliwa lub olej, 1 łyżka
  • gałązka tymianku
  • łyżeczka drobno pokrojonych suszonych pomidorów
  • szczypta czarnuszki
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotuj farsz:

    Opłucz soczewicę i gotuj ją w podwójnej ilości wody około 10-12 minut, w zależności od rodzaju. Ostudź ją.
    Pokrój cebulę w kostkę, zeszklij ją na oleju. Dodaj pokrojony drobno czosnek. Podsmaż przez chwilę, aż czosnek zmięknie. Pokrój paprykę pozbawioną gniazd nasiennych w kostkę i dodaj do cebuli i czosnku. Dolej odrobinę wody i duś do czasu aż papryka całkowicie zmięknie, około 5-7 minut.
    Gdy soczewica oraz reszta warzyw ostygła, zmiksuj je lub dobrze rozgnieć. Dodaj przyprawy, pozbawione łodyżek listki tymianku i drobno pokrojone suszone pomidory. Zamieszaj. Farsz jest gotowy!

  2. Przygotuj ciasto:

    Wstaw wodę do gotowania.
    Do dużej miski przesiej mąkę. Dolej do niej olej. Zamieszaj.
    Wlej do mąki z olejem dopiero co wrzącą wodę i odstaw miskę do czasu aż całość przestygnie, nie będzie już parzyć dłoni. Zajmie to około 10-15 minut.
    Zagnieć ciasto do momentu aż przestanie przywierać do rąk.
    Ciasto podziel na kilka części. Kawałki, które czekają włóż do miski w której była mąka i przykryj pokrywką np, od gotującej się już wody na pierogi. Ta czynność zapobiegnie wysychaniu ciasta.
    Kolejno rozwałkuj kawałki ciasta i wycinaj np. szklanką okręgi o średnicy około 5 cm. Każdy napełń łyżeczką farszu, złóż w pół i zlep brzegi.
    Każdą partię, czyli po około 10 pierogów wrzuć na wrzącą wodę i gotuj od ich wypłynięcia około 5 minut.

  3. Podaj pierogi polane oliwą, posypane listkami tymianku, czarnuszką oraz drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami! Gwarantuję – jest pysznie! A mój mąż już pyta kiedy znów będą pierogi z soczewicą… Chyba pierogi z różnymi rodzajami farszy oraz ciast będą częściej na blogu ;D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń