Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 15-11-2018
Pierogi – nie znam człowieka, który pogardziłby świeżutko gotowanymi pierożkami i nie ważne z jakim nadzieniem, wszystkie są pyszne! Ruskie, z serem, kapustą i grzybami, na słodko, na słono, glutenowe lub nie. Są pyszne i już! Przyznam się, że lepię je dość rzadko i może nie są idealne, może z nich trochę grubaski (jeśli chodzi o ciasto) ale takie lubię, a farsz, farsz to jest poezja! Soczewica, papryka, cebula, czosnek i przyprawy – mmm…, nic tylko wcinać ????
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 36
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1020
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 324
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 92
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 36
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1020
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 324
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 92
Składniki
Przygotuj farsz: Opłucz soczewicę i gotuj ją w podwójnej ilości wody około 10-12 minut, w zależności od rodzaju. Ostudź ją. Pokrój cebulę w kostkę, zeszklij ją na oleju. Dodaj pokrojony drobno czosnek. Podsmaż przez chwilę, aż czosnek zmięknie. Pokrój paprykę pozbawioną gniazd nasiennych w kostkę i dodaj do cebuli i czosnku. Dolej odrobinę wody i duś do czasu aż papryka całkowicie zmięknie, około 5-7 minut. Gdy soczewica oraz reszta warzyw ostygła, zmiksuj je lub dobrze rozgnieć. Dodaj przyprawy, pozbawione łodyżek listki tymianku i drobno pokrojone suszone pomidory. Zamieszaj. Farsz jest gotowy!
Przygotuj ciasto: Wstaw wodę do gotowania. Do dużej miski przesiej mąkę. Dolej do niej olej. Zamieszaj. Wlej do mąki z olejem dopiero co wrzącą wodę i odstaw miskę do czasu aż całość przestygnie, nie będzie już parzyć dłoni. Zajmie to około 10-15 minut. Zagnieć ciasto do momentu aż przestanie przywierać do rąk. Ciasto podziel na kilka części. Kawałki, które czekają włóż do miski w której była mąka i przykryj pokrywką np, od gotującej się już wody na pierogi. Ta czynność zapobiegnie wysychaniu ciasta. Kolejno rozwałkuj kawałki ciasta i wycinaj np. szklanką okręgi o średnicy około 5 cm. Każdy napełń łyżeczką farszu, złóż w pół i zlep brzegi. Każdą partię, czyli po około 10 pierogów wrzuć na wrzącą wodę i gotuj od ich wypłynięcia około 5 minut.
Podaj pierogi polane oliwą, posypane listkami tymianku, czarnuszką oraz drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami! Gwarantuję – jest pysznie! A mój mąż już pyta kiedy znów będą pierogi z soczewicą… Chyba pierogi z różnymi rodzajami farszy oraz ciast będą częściej na blogu ;D