Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron penne w aksamitnym sosie, przygotowanym z pieczarek, żółtek i sera ementaler.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1298
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5827
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8835
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18451
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1298
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5827
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8835
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18451
Składniki
Obrane, umyte i pokrojone na kawałki pieczarki gotować w około 1/2 litra wody z dodatkiem soli i ziela angielskiego przez około 15 minut. Mąkę pszenną dokładnie rozmieszać z około pół szklanki zimnej wody i wlać do gotującego się sosu, ciągle mieszając.
Sos zdjąć z płyty grzewczej i odstawić na czas gotowania makaronu, który należy przygotować al dente.
Żółtka oddzielić od białek. Ementaler można zetrzeć na tarce lub użyć sera w plastrach.
Do gorącego jeszcze sosu dodać żółtka i dokładnie je roztrzepać. Następnie dodać ementaler i mieszać do rozpuszczenia się sera. Do gotowego sosu dodać makaron, dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 minut. Podawać ciepłe, opcjonalnie można użyć posiekanej natki do posypania dania tuż przed podaniem.