Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron penne w aksamitnym sosie, przygotowanym z pieczarek, żółtek i sera ementaler.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456782
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1212
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2087
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 504
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456782
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1212
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2087
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 504
Składniki
Obrane, umyte i pokrojone na kawałki pieczarki gotować w około 1/2 litra wody z dodatkiem soli i ziela angielskiego przez około 15 minut. Mąkę pszenną dokładnie rozmieszać z około pół szklanki zimnej wody i wlać do gotującego się sosu, ciągle mieszając.
Sos zdjąć z płyty grzewczej i odstawić na czas gotowania makaronu, który należy przygotować al dente.
Żółtka oddzielić od białek. Ementaler można zetrzeć na tarce lub użyć sera w plastrach.
Do gorącego jeszcze sosu dodać żółtka i dokładnie je roztrzepać. Następnie dodać ementaler i mieszać do rozpuszczenia się sera. Do gotowego sosu dodać makaron, dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 minut. Podawać ciepłe, opcjonalnie można użyć posiekanej natki do posypania dania tuż przed podaniem.