Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na urozmaiconą wersję pesto, które jest niezwykle smaczne i bardzo aromatyczne. Zawarte w nim składniki świetnie łączą się z makaronem i pozwalają rozkoszować się intensywnością smaków. W tej wersji pesto prym wiedzie smak uprażonego sezamu owianego ziołowym aromatem bazylii z nutką słodyczy miodu akacjowego.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2248
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3314
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1365
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2116
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2248
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3314
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1365
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2116
Składniki
Sezam prażymy na dobrze rozgrzanej patelni do momentu lekkiego zarumienienia się ziaren i wydobycia z nich aromatu. Natkę pietruszki oraz listki bazylii siekamy i przekładamy do naczynia. Dodajemy pokrojone 2 ząbki czosnku, stary Cheddar, łyżeczkę miodu, uprażony sezam i odrobinę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera przez kilka sekund. Następnie do powstałej papki dolewamy powoli pozostałą część oliwy z oliwek przez cały czas miksując. Na sam koniec powstałe pesto doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron tagliatelle gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzone, gorące tagliatelle mieszamy z przygotowanym pesto i podajemy z dodatkami.