Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne mięso w słodko - aromatycznym sosie, podane z zacierkami z tartych ziemniaków i mizerią. Królewski obiad! Moje niejadki nie wymieniły jednego zdania przy obiedzie, a nawet go pochwaliły! Cud Pański!
Mięso umyj, osusz i oddziel od kości. Z estragonu, oleju i cukru przygotuj zalewę. Natrzyj nią dokładnie mięso i włóż na dwa dni do lodówki. Obracaj przynajmniej co 12 godzin.
Z kości, pozostałych z antrykotu przygotuj bazę do sosu. Kości zalej zimną wodą, zagotuj i gotuj na bardzo małym ogniu ok. 10 - 12 godzin. Woda przez pierwsze 8 godzin gotowania powinna przykrywać kości. Braki uzupełniaj zimną wodą. Po 8 godzinach dodaj włoszczyznę, zioła i gotuj, aż wywar odparuje do 1/3 - 1/4 objętości. Pod koniec gotowania posól do smaku.
Mięso odsącz z marynaty, zwiąż ciasno sznurkiem i opiecz na złoto z każdej strony.
Podlej winem, szklanką wywaru z kości i duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Mięso od czasu do czasu podlewaj wywarem (jeżeli jeszcze został) lub wodą. Skrop sokiem z cytryny. Uwaga! W zalewie był cukier, więc sos łatwo skarmelizować! Uważaj i w miarę potrzeby podlewaj.
Kiedy mięso będzie miękkie wyjmij je na półmisek, odwiń nici i pozwól mu odpocząć minimum 20 minut.
Przestudzone mięso pokrój na porcje.
Sos zredukuj, aż zgęstnieje.
Do zagęszczonego sosu włóż pokrojone mięso i podgrzej.
Podawaj z zacierkami (lub kładzionymi kluskami) i mizerią.
Doskonała w smaku, soczysta i krucha, warto ją zrobić i zjeść.
Odsłon: 2129
Wolno duszona łopatka z sarniny to obok giczy dla mnie jest najbardziej cudow...
Odsłon: 3407
Łopatka była na grilla, ale część została więc poszło na kolejny obiad.
Odsłon: 213
W sezonie cukiniowym warto wykorzystać te pyszne i wartościowe warzywo, u mni...
Odsłon: 218
Pyszny i puszysty sernik na kruchym cieście z polewą czekoladową idealny na r...
Odsłon: 238
Makaron z mięsem i sosem pomidorowym to doskonała propozycja na szybki, smacz...
Odsłon: 111
Pyszne pierogi z jabłkowo serowym nadzieniem z dodatkiem cynamonu polane prze...
Odsłon: 204
Pyszne szybkie i lekkie danie obiadowe naleśniki z białym serem i jabłkami pr...
Odsłon: 933
Pyszna, zdrowa i lekka sałatka z pomidorów, cebuli i szczypiorku.Warzywa poch...
Odsłon: 2529
W sezonie cukiniowym warto wykorzystać te pyszne i wartościowe warzywo, u mni...
Odsłon: 218
Pyszny i puszysty sernik na kruchym cieście z polewą czekoladową idealny na r...
Odsłon: 238
Makaron z mięsem i sosem pomidorowym to doskonała propozycja na szybki, smacz...
Odsłon: 111
Pyszne pierogi z jabłkowo serowym nadzieniem z dodatkiem cynamonu polane prze...
Odsłon: 204
Pyszne szybkie i lekkie danie obiadowe naleśniki z białym serem i jabłkami pr...
Odsłon: 933
Pyszna, zdrowa i lekka sałatka z pomidorów, cebuli i szczypiorku.Warzywa poch...
Odsłon: 2529
Składniki
Mięso umyj, osusz i oddziel od kości. Z estragonu, oleju i cukru przygotuj zalewę. Natrzyj nią dokładnie mięso i włóż na dwa dni do lodówki. Obracaj przynajmniej co 12 godzin. Z kości, pozostałych z antrykotu przygotuj bazę do sosu. Kości zalej zimną wodą, zagotuj i gotuj na bardzo małym ogniu ok. 10 - 12 godzin. Woda przez pierwsze 8 godzin gotowania powinna przykrywać kości. Braki uzupełniaj zimną wodą. Po 8 godzinach dodaj włoszczyznę, zioła i gotuj, aż wywar odparuje do 1/3 - 1/4 objętości. Pod koniec gotowania posól do smaku. Mięso odsącz z marynaty, zwiąż ciasno sznurkiem i opiecz na złoto z każdej strony. Podlej winem, szklanką wywaru z kości i duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Mięso od czasu do czasu podlewaj wywarem (jeżeli jeszcze został) lub wodą. Skrop sokiem z cytryny. Uwaga! W zalewie był cukier, więc sos łatwo skarmelizować! Uważaj i w miarę potrzeby podlewaj.
Kiedy mięso będzie miękkie wyjmij je na półmisek, odwiń nici i pozwól mu odpocząć minimum 20 minut. Przestudzone mięso pokrój na porcje. Sos zredukuj, aż zgęstnieje. Do zagęszczonego sosu włóż pokrojone mięso i podgrzej. Podawaj z zacierkami (lub kładzionymi kluskami) i mizerią.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Burger z łososiem i wasabi mayo
Dania główne
Pierogi z kaszą jaglaną i serem
Dania główne
Naleśniki mięsno- warzywne
Dania główne
Pierogi z białym serem i jabłkami
Burger z łososiem i wasabi mayo
Świetna alternatywa dla mięsnych burgerów. Inspiracją są smaki azjatyckie, al...
Odsłon: 10
Pierogi z kaszą jaglaną i serem
Ten przepis szczególnie warto wypróbować, pierogi smakują wybornie.
Odsłon: 65