Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne mięso w słodko - aromatycznym sosie, podane z zacierkami z tartych ziemniaków i mizerią. Królewski obiad! Moje niejadki nie wymieniły jednego zdania przy obiedzie, a nawet go pochwaliły! Cud Pański!
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23043
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1006
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104848
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 405
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23043
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1006
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104848
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 405
Składniki
Mięso umyj, osusz i oddziel od kości. Z estragonu, oleju i cukru przygotuj zalewę. Natrzyj nią dokładnie mięso i włóż na dwa dni do lodówki. Obracaj przynajmniej co 12 godzin. Z kości, pozostałych z antrykotu przygotuj bazę do sosu. Kości zalej zimną wodą, zagotuj i gotuj na bardzo małym ogniu ok. 10 - 12 godzin. Woda przez pierwsze 8 godzin gotowania powinna przykrywać kości. Braki uzupełniaj zimną wodą. Po 8 godzinach dodaj włoszczyznę, zioła i gotuj, aż wywar odparuje do 1/3 - 1/4 objętości. Pod koniec gotowania posól do smaku. Mięso odsącz z marynaty, zwiąż ciasno sznurkiem i opiecz na złoto z każdej strony. Podlej winem, szklanką wywaru z kości i duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Mięso od czasu do czasu podlewaj wywarem (jeżeli jeszcze został) lub wodą. Skrop sokiem z cytryny. Uwaga! W zalewie był cukier, więc sos łatwo skarmelizować! Uważaj i w miarę potrzeby podlewaj.
Kiedy mięso będzie miękkie wyjmij je na półmisek, odwiń nici i pozwól mu odpocząć minimum 20 minut. Przestudzone mięso pokrój na porcje. Sos zredukuj, aż zgęstnieje. Do zagęszczonego sosu włóż pokrojone mięso i podgrzej. Podawaj z zacierkami (lub kładzionymi kluskami) i mizerią.